Pénzügy
földművelésügyi minisztérium (földművelésügyi minisztérium, )

Brókerbotrány: négyszer annyi FM-es pénzt is kockáztathattak, mint amennyiről beszéltek

24.hu
24.hu

2015. 09. 29. 09:03

A Földművelésügyi Minisztérium TIG nevű cégéről eddig azt mondták, 410 millió forintot bízott a bukott Hungária Értékpapír Zrt.-re.
Korábban a témában:

Az elmúlt hónapokban az Index azt próbálta kinyomozni, hogy miért és hogyan szerződött le az FM a Hungáriával és valójában mennyi közpénz is áramolhatott a minisztérium háttérintézményétől a brókercéghez, és minderről kik tudhattak.

A kutakodást, mint írják, nehezítette, hogy hiába kérdezték az FM-et és a TIG-et, a minisztérium és az állami cég sem árulta el, pontosan mennyi pénzt fizetett az állami cég a Hungáriának és abból mennyit vesztettek. Sikerült ugyanakkor felkutatniuk és beszélniük az ügy szereplői közül néhány emberrel, és megszereztek olyan dokumentumokat is, amelyek segítettek a részletek feltárásában és a tisztánlátásban.

Sokat kockáztattak, és tisztában voltak vele

Kiderítették például, hogy nemigen vághatta mellbe Fazekas minisztériumát a hír, hogy 410 millió forintjuk bennragadt a március 5-én bedőlt Hungáriánál, mert januárban volt egy belső vizsgálat, amiről februárban tájékoztatták a minisztert. Vagyis tudhatta, hogy baj van a TIG-nél.

A lap azt is megtudta, hogy a szabálytalanul kockáztatott összeg 410 millió forintnál jóval több is lehetett, hiszen a TIG 1,6 milliárd forintos portfóliószerződést kötött a brókercéggel. És volt olyan időszak is, amikor 2,7 milliárd forintot tartottak a Hungáriánál. Gyakorlatilag a cég teljes szabad pénzforrását nagy kockázatú értékpapírokba fektették. És tudtak a kockázatokról is, mert aláírták az erre vonatkozó tájékoztató papírokat.

A szövevényes ügyről még többet megtudhat itt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.