Pénzügy

Újabb félmilliárd euró hitelt nyújt az EIB Magyarországnak

24.hu
24.hu

2015. 09. 28. 14:05

500 millió eurós hitelszerződést írt alá Baranyay László, az Európai Beruházási Bank (EIB) alelnöke és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Az Európai Beruházási Bank által nyújtott kedvező kondíciójú források hozzájárulnak a Magyarország rendelkezésére álló uniós források mind szélesebb körben való felhasználhatóságához, hazánk gazdaságfejlesztési céljainak megvalósításához, és az emberek életkörülményeinek javításához.

Idén már volt egy ilyen megállapodásunk

Magyarország legutóbb 2015 júniusában kötött egy 500 millió euró összegű hitelszerződést az Európai Beruházási Bankkal (EIB) egy 1 milliárd eurós keret részeként, három uniós program megvalósításához kapcsolódva. A 2014-2020-as programozási időszakra az EIB most egy újabb, 1,5 milliárd euró összegű hitelkeretet biztosít Magyarország számára, további négy uniós program megvalósításához kapcsolódó beruházások támogatására. A hitelt ebben az esetben is több részletben, külön-külön hitelszerződések révén veheti igénybe hazánk. A ma aláírt első hitelszerződés összege 500 millió euróról szól, ezt az összeget 3 éven belül használhatjuk fel az uniós projektek társfinanszírozására.

Mire jó?

Az EIB hitelkerete a 2014-2020-as programozási periódus négy operatív programja, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs (GINOP), Versenyképes Közép-Magyarország (VEKOP), Terület- és Településfejlesztési (TOP) valamint az Emberi Erőforrás Fejlesztési (EFOP) operatív program keretében megvalósuló projektek központi költségvetési kiadásainak refinanszírozását fogja biztosítani.

A hitelkeret felhasználása az európai uniós programokkal összhangban hozzá fog járulni a mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítéséhez, munkahelyteremtő beruházások támogatásához a szabad vállalkozási zónákban, ipari parkok fejlesztéséhez, illetve barnamezős iparterületek megújításához, mindezek mellett továbbá turisztikai szervezetek fejlesztését illetve nemzeti turisztikai marketing és keresletösztönző program megvalósítását teszi lehetővé. Továbbá lehetőségünk nyílik az alacsony széndioxid kibocsátású gazdaságra való áttérésre kiemelten a városi területeken, gazdaságélénkítő és népességmegtartó településfejlesztésre. A hitelkeret elősegíti a megváltozott munkaképességű emberek munkaerő-piaci integrációját, romák foglalkoztatásba ágyazott képzését, ifjúsági programok támogatását továbbá gyermek sürgősségi, baleseti ellátás fejlesztését.

Az EIB 1990 óta helyez ki hiteleket hazánkban, elősegítve ezzel gazdaságunk uniós felzárkózását. Magyarország uniós tagságával egyidejűleg, 2004 májusa óta már részvényesként működünk együtt az Európai Beruházási Bankkal. Az EIB-források lehetővé teszik a gazdaságfejlesztési célokat szolgáló beruházások költségvetési kiadásainak hosszú lejáratú, alacsony kamatozású finanszírozását, miközben a meglévő és folyamatosan csökkentendő államadósság szerkezete is kedvezőbbé válik – írta az NGM közleményében.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Mentőkhöz menekült az elkószált 14 éves kutya

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.