Pénzügy

Lejjebb tolták a kamatfolyosót, esik a forint árfolyama

forintarfolyam(960x640).jpg (Array)
forintarfolyam(960x640).jpg (Array)

A csütörtöki napot ugyan még erősödéssel kezdte a magyar deviza az euróval szemben, azonban nem lehet szó nélkül elmenni amellett, hogy szerdán a reggeli 310 alatti szintről 312 fölé gyengült a forint. Délelőttre megint az eladók kerültek fölénybe a forint piacán – írja a Portfolio.hu.

Az eurójegyzés egyébként egy rövid ideig 314 felett is volt.

A szaklap szerint elképzelhető, hogy a hazai fizetőeszköz gyengülése Nagy Márton MNB-alelnök csütörtöki bejelentésével függ össze.

Az önfinanszírozási program lépéseiről, illetve a jegybanki eszköztár változásairól tartott háttérbeszélgetésen a jegybankár úgy fogalmazott: holnapi hatállyal 25 bázisponttal eltolja az egynapos betéti és hitel kamatlábak által megformált jegybanki kamatfolyosót a jegybank.

Lejjebb tolták a kamatfolyosót

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa keddi kamatdöntő ülésén 25 bázisponttal lejjebb tolta a kamatfolyosót, úgy döntött, hogy szeptember 25-től  az egynapos (O/N) betétre fizetett kamatot 0,1 százalékra, a fedezett egynapos hitelre fizetendő kamatot pedig 2,1 százalékra csökkenti.

Az önfinanszírozási program hatékonyságának növelésével indokolta  a lépést csütörtökön kiadott közleményében a jegybank.

Eddig az egynapos betéti kamat az irányadó kamathoz képest 100 bázisponttal alacsonyabb, azaz a 1,35 százalékos alapkamattal szemben 0,35 százalékos, a hitelkamat ugyanannyival magasabb, azaz 2,35 százalékos volt.

A tanács megváltoztatta a likviditásnyújtó jegybanki hiteleszközök paramétereit is, lerövidítette a futamidőket és péntektől a kéthetes futamidejű hitelt egyhetes futamidejű fedezett hitel, a hat hónapos futamidejű hitelt pedig három hónapos futamidejű fedezett hitel váltja fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik