Pénzügy

Csalás ez a mobiltelefonos „nyereményjáték”, figyelmeztet a bankszövetség

telefonal(210x140)(1).jpg (telefonál)
telefonal(210x140)(1).jpg (telefonál)

Felhívjuk a bankkártyabirtokosok figyelmét egy aktuális, telefonos csalássorozatra – írja a Magyar Bankszövetség közleményében.  Az elmúlt napokban ugyanis több tucat, sikeresen megvalósított csalási esetről érkezett panasz, több mint 10 magyarországi bankhoz.

Így vernek át

Az elkövetők mobiltelefon-társaságok hivatalos ügyintézőinek adják ki magukat. „Nyereményjáték” 100 ezer forintot meghaladó, sikeres nyerteseként arra kérik az ügyfelet, hogy töltsön fel egy megadott számhoz tartozó telefonkártyára elektronikusan 10 ezer forint körüli összeget. A feltöltés végrehajtása ellenére az ígért nyereményhez a károsultak természetesen nem jutnak hozzá.

A bankszövetség felhívja az ügyfelek figyelmét, hogy ezekben az esetekben a kártyabirtokos önszántából, szabályos pénzügyi tranzakciót hajt végre a telefonkártya feltöltésével, így a bank részéről nincs lehetőség a tranzakció visszavonására, az összeg visszafizetésére.

Kérik, a hasonló esetek elkerülése érdekében nyeremény reményében ne töltsenek fel ismeretlen telefonkártyákat. Bankkártyaadataikat pedig fokozott óvatossággal kezeljék, ne adják ki sem telefonos megkeresésekre, sem közösségi oldalon megjelenő felhívásokra.

Tanácsolják, hogy amennyiben Ön is a csalók áldozatává vált, forduljon a rendőrséghez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik