Pénzügy

Luxus magánlakásokat is vásárolna az MNB

A Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank másfél éve szórja ingatlanokra az adófizetők pénzét. Vettek kastélyt, luxusvillát, ultraluxus-irodaházat, prémiumluxus-műkincset, és 250 milliárdunkat költötték alapítványok létrehozására.

Most egy luxusépületet vennének, a Kasselik-házat, amely a budapesti Vörösmarty téren áll (ez volt a korábbi Luxus Áruház). Ezt onnan lehet tudni, hogy az Átlátszó kiderítette: az MNB alapítványok – a négy Pallasz Athéné alapítvány – közösen létrehoztak egy céget 7,2 milliárd forintos alaptőkével, amely tárgyalást kezdett a Kasselik-ház tulajdonosával, a Skála-Coop Zrt-vel.

A napi.hu azt írta, nincs még megállapodás, ár sincs tehát, de az ingatlan (pontosabban abból három szint) mostani tulajdonosa, a Skála-Coop Befektetési Zrt. könyveiben másfél milliárd forintos könyv szerinti értéken tartotta nyilván az épületet, a bérleti díjból származó bevétel évi 300 millió forint körül lehet.

A jegybanki alapítványoknak ezt a két vagy három szintet (pinceszint, első és második emelet) értékesíthetnék, de a harmadik és negyedik szinten magánlakások vannak, ha a jegybanki alapítványoknak azokra is fáj a foguk, akkor még mélyebben a zsebükbe kell nyúlniuk.

Az új MNB-cég (Kasselik-Ház Ingatlanfejlesztő Zrt.) vezetőségében egyébként olyan emberek vannak, akik elég közel állnak Matolcsyhoz:

  • Nagy Róza (régi bizalmas)
  • Szemerey Gabriella (rokon)
  • Horváth Marcell (Matolcsy kabinetjének vezetője)
  • Kardkovács Kolos (szanálásért felelős MNB-igazgató).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik