Pénzügy
számla (Array)

Orvosolnák az agyrémmel felérő 40 eurós behajtási költségátalány szabályát

24.hu
24.hu

2015. 09. 18. 10:31

A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MKOE) megkérdezte és kiderítette: az Igazságügyi Minisztérium (IM) által javasolt törvénymódosítás felülírja a korábbi automatikus 40 euró összegű költségátalány elszámolását. Ha elfogadják a törvénymódosítást, akkor onnantól kezdve NINCS AUTOMATIZMUS – írta az MKOE Facebook-oldalán.

Eddig nem jelent meg magyarázat, most viszont az IM levelében finoman jelezte, hogy a korábbi számviteli-adózási álláspont felülvizsgálatra szorul.

Legutóbb a Magyar Könyvvizsgálói Kamara (MKVK) éves konferenciáján kapott kérdést Mészáros László főosztályvezető a témában, azonban a válaszadást elhárította. Az IM levele alapján azonban nem halasztható tovább, hogy az új jogi helyzetet az NGM és a NAV is értékelje – szögezi le az MKOE.

Megszűnne az automatizmus

Az egyesületen belül kialakult álláspont továbbra is változatlan: az adós nem mutathatja ki az eredményét csökkentő költségátalányt, ha azt a jogosult nem tette ismerté, elszámolttá és az így nem fizetendő. Így a könyvelőnek nem szabad automatikusan könyvelnie az adósnál. A törvénymódosítás pedig megengedi a kimentést, így a jogosultnál is megszűnik az automatizmus.

Az MKOE is megjegyzi, amiről korábban mi is írtunk: jelenleg számos vállalkozás jár el úgy, hogy egyenként lemondatja a potenciálisan felmerülő 40 euró érvényesítéséről a szállítóit, de ezzel jelentős többletadminisztráció jön létre.

A behajtási költségátalány azt a célt szolgálná, hogy pontosabb fizetésre szorítsa a cégeket. Európa-szerte előírták. Nálunk mintha kicsit túllihegték volna az adminisztrációt, méghozzá úgy, hogy még a szakembereknek is nehéz eldönteni, mit is kell csinálni.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila

Jobban élünk, mint tíz éve

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.