Pénzügy

Svájcban maradnak a negatív kamatok

svájci frank (svájvi frank)
svájci frank (svájvi frank)

A svájci jegybank (SNB) csütörtökön úgy döntött, hogy fenntartja a negatív kamatokat, és szükség esetén “aktív marad” a devizapiacon, mert megítélése szerint a frank továbbra is “jelentősen túlértékelt”.

“A negatív kamatok és az SNB készsége, hogy ha a helyzet megkívánja, interveniáljon a devizapiacon, csökkenti a frankbefektetések vonzerejét” – áll az svájci jegybank közleményében. Mind a negatív kamatszint, mind az intervenció azt a célt szolgálja, hogy enyhüljön a frank felértékelésére irányuló nyomás.

“Jelenleg semmi okot nem látunk rá, hogy bármin is változtassunk” – mondta korábban a Finanz und Wirtschaft című lapnak Fritz Zurbrügg, az SNB kormányzótanácsának alelnöke.

Az alelnök szerint a bizonyos jegybanki betétekre érvényes 0,75 százalékos negatív kamat kezdi éreztetni hatását, de a svájci valuta változatlanul erősen túlértékelt.

Az euró csütörtökön 1,0947 frank körül forgott.

Januárban nagy felfordulást okoztak

A svájci jegybank január 15-én azonnali hatállyal eltörölte az 1,20 frankos árfolyamgátat, míg korábban 10 milliárdos tételekben vásárolt eurót, hogy 1,20 frank fölött tartsa a közös valuta árfolyamát. A lépést követően világszerte felszökött a válságbiztosnak tekintett svájci valuta iránti kereslet. Az euró árfolyama átmenetileg paritásba került a frankkal, és a frank más valutákhoz képest is jelentősen erősödött.

A 2011-ben bevezetett árfolyamgáttal a jegybank elejét akarta venni, hogy a túl erős frank miatt csökkenjen a svájci exportgazdaság és a turizmus versenyképessége, de négy év után az SNB kénytelen volt felhagyni a költséges intervenciókkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik