Pénzügy

Az állami rezsicsökkentés ehhez képest piskóta (x)

austrotherm hőszigetelés (Array)
austrotherm hőszigetelés (Array)
Azt mondjuk, aki hőszigeteléssel biztosítja be magát, az sokkal többet nyerhet, mint amennyit az utóbbi évek központi árcsökkentése jelentett. Mindig jóval kevesebb lesz a fűtési, hűtési költsége, mint a többieké.

Az első rezsicsökkentés előtti árakhoz képest összesen 25 százalékkal csökkent a lakossági földgáz, 24,5 százalékkal a villamos energia, és mintegy 22,5 százalékkal a távhőszolgáltatás ára. Ami elég jól hangzik, de nem überelhetetlen. Sőt, megduplázható. Hőszigeteléssel ugyanis simán meg lehet felezni egy ház fűtési költségeit. Ráadásul akkor is csökken a rezsi, ha nem az államilag mérsékelt árú gázzal, távhővel, vagy árammal fűtenek a lakók, hanem mondjuk szénnel vagy fával.

A rezsicsökkentés legjobb eszköze

A magas fűtési költségek ellen a legjobb ellenszer ugyanis a hőszigetelés. Ilyenkor többnyire a falak hőszigetelésére gondolunk, és nem véletlenül, mivel ez a ház legnagyobb felülete, itt szökik el a legtöbb hő. A kérdés már csak az, hogy milyen vastag szigeteléssel mennyit tudunk megtakarítani. Míg a mai magyar építési gyakorlatban az 7-10 cm vastag hőszigetelés az általános, addig a legtöbb európai országban ebben is jóval előttünk járnak. A szomszédos Ausztriában például 15 cm vastagság felett elfogadott a falak hővédelme, és pl. a szerb előírásokat is csak 12 cm vastag szigeteléssel lehet kielégíteni.

A hazai előírások idén januártól változtak

Ez azt jelenti, hogy amennyiben a ház vagy lakás utólagos hőszigeteléshez támogatást (pályázati pénzeket) vesznek igénybe a tulajdonosok, akkor a hagyományos B30-as téglafalat legalább 14 cm vastag polisztirolhab hőszigeteléssel lehet felújítani, de a hatékonyabb, Grafit típusú hőszigetelés sem lehet 11 cm-nél vékonyabb.

Ezzel a fal hőveszteségét akár 80 százalékkal is lehet csökkenteni, ami a ház fűtési költségét a felére is leviheti.

Ha jövőre nem akar melegrekordot a lakásában

Aztán itt van a kánikula is: az idei július-augusztusban másról sem szóltak a hírek, mint hogy milyen gyilkos meleg vár még ránk. A hőszigetelésben az is jó, hogy ilyenkor forróságban is jól jöhet.

Kétségei vannak? Akkor nézze meg ezt a videót, amelyben kicsiben, de nagyon szemléletesen mutatja be az Austrotherm, mire is képes a néhány centiméteres védőréteg a nagy hőségben.

Ha pedig eddig azt tervezte, hogy légkondit vesz jövőre, vegye azt is számításba, mennyire fogja ez a lépés megpörgetni a villanyóráját, és -számláját. Gondoljon a meggyekre, szedrekre és áfonyákra, és rá fog jönni, hogy a hőszigeteléssel járhat a legjobban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik