Pénzügy

Teljes a káosz a kazáncseréknél

kazan(210x140).jpg (Array)
kazan(210x140).jpg (Array)

Egyre zavarosabb a helyzet a kazánok technológiaváltását előíró rendelet körül, annak ellenére, hogy közeleg a határidő. Nincs elég tervellenőr, és egyes gyártók már készülnek az EU-s rendelet megkerülésére – írta a Víz-, Gáz-, Fűtéstechnika szaklap.

A Főgáz a rendelet-tervezetet a legszigorúbb formájában értelmezi, azaz szeptember 26-tól már nem vehetnek át nyílt égésterű készüléket.

Ez a piac számára azt jelenti, hogy két hét alatt le kellene zajlania az amúgy 2-3 hónapig tartó engedélyezésnek. Vagyis az idén (vagy a tavaly) befogadott, nyílt égésterűre szóló tervek sem valósíthatók meg szeptember 26. után.

Mivel a Főgáznak 10-nél kevesebb embere van tervellenőrzésre, meóra, nem lehet tudni, hogy mi lesz, ha hirtelen megnövekszik a tervkötelesen kazánt cserélők száma. Iparági értesülések szerint a következő egy évben hatalmas EU-s pénzeket ígérnek kazáncserére, egyéb energetikai felújításra.

A szakemberek három forgatókönyvet képzelnek el, ha hirtelen ezrek kezdenek kazáncserébe. Ez reális lehetőség, hiszen Magyarországon több mint 2 millió (!) régi típusú kazán működik a háztartásokban.

  • összeomlik a tervellenőrzési rendszer, és többhavi várakozás lesz a tervellenőrzésre és meóra;
  • felvesz legalább még 20 szakembert a Főgáz (és a többi elosztó) – de ez nem olyan egyszerű;
  • megszületik a tervező önmeója – ezt a lehetőséget az elosztói engedélyesek és az épületgépész szakma is támogatnák.

Jelenleg csak egy lehetőség maradt arra, hogy szeptember 26-ig valaki a régi technológiájú, de olcsóbb kazánra cseréljen: az egyszerűsített csere. Ez 3 nap alatt megvan, és a kivitelező adminisztrációs kötelezettsége a Főgáz felé nem azonnali (szerelési nyilatkozatot kell tenni).

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik