Pénzügy

Kétéves mélyponton a devizatartalék

Augusztusban 1,079 milliárd euróval csökkentek a jegybank nemzetközi tartalékai és a múlt hónap végén 33,536 milliárd eurót tettek ki. Utóbbi adat a Portfolio.hu szerint csaknem kétéves mélypontot jelent.

Tavaly február óta először csökkentek  34 milliárd dollár alá – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kedden közzétett előzetes adataiból. Az előző hónapban, júliusban mindössze 146 millió euróval apadtak a devizatartalékok.

Mi okozta?

A múlt havi csökkenés alapvetően az egyéb tartalékeszközök soron jelent meg (ez tulajdonképpen a megmaradt frankhitelek forintosításához kapcsolódó jegybanki devizalikviditás-nyújtás), míg a készpénzben, betétben és értékpapírban lévő devizakövetelések csak 47 millió euróval apadtak, az aranytartalék pedig hajszálnyit még emelkedett is.
A tartalékok január végén 38 milliárd euró felett jártak. Júniusban 2,387 milliárd euróval apadtak a tartalékok, amiből majdnem 1,4 milliárd eurót magyarázott az MNB a deviza-jelzáloghitelek forintosításához kapcsolódó swap ügyletek lejáratával, illetve lejárat előtti lezárásával. Az Államadósság Kezelő Központ Zrt. adósságkezeléshez kapcsolódó tételei 300 millió eurót tettek ki. A devizatartalékot csökkentette az is, hogy a Budapest Bank megvásárlásához az MFB, kerekítve, 600 millió euró devizát vásárolt az MNB-től.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik