Pénzügy

PwC: az európai bankok szabadulnak a nemkívánatos hitelektől

24.hu
24.hu

2015. 09. 03. 12:37

Csak az idei első félévben 55 milliárd eurónyit építettek le ezekből.

Az európai bankok rekordsebességgel szabadulnak meg nemkívánatos portfólióiktól, az idei év első felében lebonyolított tranzakciók összesen 55 milliárd euró hitelportfóliót érintettek, ami a 2014. év ugyanezen időszakához képest 20 százalékos növekedés – olvasható a PwC elemzésében.

Az elemzés szerint az ügyleti volumenek és árak emelkedése a befektetők által támasztott folyamatos keresletnek és a kedvező adósságpiacoknak köszönhető. Számos bank számára további ösztönzőt jelentettek a szerkezetátalakításra és a hitelállomány csökkentésére vonatkozó elvárások.

Még mindig renegeteg van belőle

A cég összegzése idézi Fekete Miklóst, a PwC Magyarország cégtársát, aki elmondta: “A piacon zajló ügyletek volumene ma magasabb, mint valaha, és a következő 12-18 hónapban nem számítunk csökkenésre, elemzésünk szerint a bankok még mindig hozzávetőleg 2000 milliárd euró értékű nemkívánatos hitelt birtokolnak, vagyis a hitelportfóliók piaci utánpótlása nem fog egyhamar kiapadni”.

A jelenleg folyamatban lévő európai tranzakciókkal együtt a teljes összeg 84 milliárd euró, az ősztől várható ügyletáradatnak köszönhetően pedig az idei teljes forgalom 150 milliárd euró közelébe emelkedhet, ami a 2014. évi 91 milliárd euróhoz képest 60 százalékos növekedés.

Még mindig rengeteg az ingatlanhitel

A PwC elemzése szerint néhány nagyobb ügylet hatására valószínűleg az Egyesült Királyság piaca kerül a rangsor élére; a tranzakciók összvolumene itt várhatóan meghaladja majd a 60 milliárd eurót. Németországban, Spanyolországban és Olaszországban a nemkívánatos hitelekkel kapcsolatos ügyletek értéke országonként várhatóan 20-25 milliárd euró körül alakul.

A PwC kutatása szerint továbbá az elmúlt öt év (2010-2014) során a bankok összesen 250 milliárd euró névértékű hitelportfolión adtak túl. Az egyesült királysági, illetve írországi székhelyű bankok ennek az összegnek több mint felét értékesítették. A spanyol bankokra 45 milliárd euró, míg a német és az olasz bankokra jóval kevesebb, 25, illetve 15 milliárd euró jutott, bár ez Olaszország esetében hamarosan változni fog.

A forgalom legnagyobb részét továbbra is az ingatlanfedezetű hitelekből álló portfóliók teszik ki. A 2014. évi 70 százalékos értékkel szemben az idén eddig létrejött ügyletek mintegy 80 százalékát adják a lakossági jelzáloghitelek, illetve üzleti ingatlannal fedezett hitelek – olvasható a PwC elemzésében.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kecskemét, 2017. március 3.
Stadler József akasztói vállalkozó az ellene költségvetési csalás bûntette és magánokirat-hamisítás vétsége miatt indított büntetõper tárgyalásán a Kecskeméti Törvényszéken 2017. március 3-án. A bíróság a vádlottat öt év börtönbüntetésre ítélte.
MTI Fotó: Ujvári Sándor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.