Pénzügy

Vérfürdő helyett – így is lehet Airbnb-zni

A kisadózók nem foglalkozhatnak ingatlan-bérbeadással. De vajon mi a helyzet a fizető vendéglátói szolgáltatással, falusi turizmussal vagy az Airbnb-s és hasonló konstrukciójú bérbeadástsal lakáshasznosítást? A kérdést Ruszin Zsolt adószakértő vetette fel pár napja a NAV-nak.

Nem, illetve de

Először az adóhatóság telefonon azt a választ adta, hogy magánszemélyként ezekre a tevékenységekre van lehetőség, de katás vállalkozóként nem lehet bérbeadással foglalkozni. Aztán újabb kérdésre rögtön korrigáltak is, megerősítve, hogy a kérdezett tevékenységeket nem tiltja a kata, tehát lehetséges pl. Airbnb-zni is kisadózóként.

A kata szabályai egyébként azt mondják, hogy nem választhatja a kisadózást, akinek saját tulajdonú vagy bérelt ingatlan bérbeadásából (TEÁOR 68.20) bevétele volt. Csakhogy a NAV maga is külön kiemelte augusztus közepi intelmében, hogy a tartós bérbeadás nem ugyanaz, mint a turisztikai célú lakáskiadás.

Ez az oka annak is, hogy mint az adószakértő is gondolta, fizető vendéglátást, falusi turizmust és rövid távú lakáshasznosítást, pl. külföldieknek pár napos lakáskiadást (pl. Airbnb) lehet katás adózás mellett végezni.

Másodállásban különösen kedvező

A lehetőség különösen kedvező lehet mellékállásban katázó Airbnb-snek, hiszen akkor csak havi 25 ezer forint adót kell leróni (főállásban 50 ezer forint az adó). A 25 ezer forint egy lakás esetén 10 százalék körüli közterhet jelenthet a feltételezhető bevételek alapján.

Ha pedig sikerül a kiasadózónak az ehhez a kedvező adózáshoz rendelhető maximális bevételt (azaz havi átlagban legfeljebb 500 ezer forintot) kihoznia a turisztikai célú lakáskiadásból, akkor mellékállásúként mindössze 5 százalékos közteherrel úszta meg a tevékenységet. Ami egyáltalán nem nagy ár a nyugodt alvásért cserébe. Meg persze a milliós bírságok helyett. Ennél kedvezőbb már csak az átalányadózás lehet (ha megfelel az adózó a feltételeknek).

A lehetőség érdekes lehet azoknak, akik mostanában a NAV-os ellenőrzések hírére legalizálnák a tevékenységüket. Annak már utána jártunk, az adőszakértő szerint mire számíthat, akiben utólag megszólal a lelkiismeret. Arra még továbbra is várjuk a választ a NAV-tól, hogy akik eztán jelentik be az egyébként már korábban is végzett turisztikai célú lakáskiadást, azok mire számítsanak: kapnak-e a nyakukba visszamenőleges ellenőrzést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik