Pénzügy

Olimpia 2024: Los Angeles enyhe nyereséggel számol

Esetleges kandidálása esetén 4,1 milliárd dolláros (1127 milliárd forint) költségvetéssel számol a 2024-es olimpiára Los Angeles városa. A nyereség 161 millió dollár lenne.

Ehhez az összeghez hozzájön még 400 millió dollár az előre nem látható eseményekre és 150 millió dollár biztosításra.
A kaliforniai metropolisz egyelőre még nem hivatalos pályázó, de Boston egy hónappal ezelőtti visszalépése után egyértelmű favoritnak számít az Egyesült Államok Olimpiai Bizottságánál (USOC).

A kedden nyilvánosságra hozott, 218 oldalas anyagból kiderül, hogy a büdzsé egy részét, 1,7 milliárd dollárt magánbefektetőktől remélik a szervezők, akik a jegyeladásokból, a szponzori szerződésekből és a reklámokból 4,8 milliárdos bevételre számítanak. A prognózis szerint a nyereség 161 millió dollár lenne.

Bostonnal ellentétben Los Angelesben sok sportlétesítmény már áll, bár felújításra szorul. Ez érvényes a Memorial Coliseumra is, amely a tervek szerint az 1932-es és 1984-es nyári játékokhoz hasonlóan a központi Olimpiai Stadion lenne. Az aréna renoválására 300 millió dollárt irányoztak elő.

A pályázó városoknak szeptember 15-ig kell jelezniük szándékukat a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnál (NOB), a várakozások szerint az USOC még augusztusban bejelenti Los Angeles kandidálását.

Eddig Budapest mellett Hamburg, Toronto, Róma és Párizs jelentkezett. Mivel a NOB eltörölte a jelöltek köztes szűrését, azaz a szűkített listát, ezért az összes jelentkező végig versenyben marad, és ott lesz a 2017 szeptemberi, limai helyszínkijelölésen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik