Pénzügy

Kivételesen nem okoztak meglepetést Matolcsyék

mnb(210x140).jpg (Array)
mnb(210x140).jpg (Array)

Nem változtattak az alapkamaton, maradt 1,35 százalék.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa keddi ülésén nem változtatott az alapkamat 1,35 százalékos szintjén. 

Az elemzők is pont erre számítottak. 

 

Matolcsy György MNB-elnök a monetáris tanács legutóbbi, július 21-i kamatdöntő ülése után kijelentette: az alapkamat-csökkentési ciklus, ami a júliusi döntést is beszámítva öt hónapig tartott, véget ért, és az MNB a következő években hosszan tartó, laza monetáris politikára rendezkedik be.

Kiemelte: az MNB a továbbiakban is támogatja a kormány gazdaság politikáját.

Elemzői vélemény

Az Erste elemzői, Barczel Vivien és Ürmössy Gergely szerint a jelenlegi kamatszint összhangban áll a középtávú inflációs cél elérésével.

Ami a jövőbeli kilátásokat illeti, úgy gondolják, hogy az MNB hosszabb távon kívánja fenntartani az alacsony kamatszintet. Az inflációnál a csökkenő olajárnak köszönhetően lefelé mutató kockázatok jelentek meg, ami alátámasztja a laza monetáris politika fenntartását. A júliusi fogyasztói árindexben még nem tükröződött a benzinkutakon tapasztalható üzemanyagár-esés, ami következő hónapokban átmenetileg újra nulla százalék környékére nyomhatja az inflációs mutatót.

A nemzetközi környezetet nézve, az Európai Központi Banki kötvényvásárlási programja is teret biztosít a kamat további szinten tartásához. A tavasszal megkezdett lazító intézkedés legkorábban 2016. szeptemberében fejeződhet be. Továbbá a közelgő amerikai kamatemelés időpontja is a korábban vártakhoz képest csúszhat, akár át is tolódhat 2016-ra a kínai lassulással kapcsolatos félelmek következtében. Ennek megfelelően várakozásaik szerint a jövő év végéig fennmaradhat az irányadó ráta a jelenlegi 1,35 százalékos szinten.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik