Pénzügy

Teljesen elszállt a lakáspiac Magyarországon

lakás (Array)
lakás (Array)

Gyors és szédítő: így lehetne jellemezni a kétsebességű növekedést a lakáspiacon. Akinek van pénze, az most vesz lakást.

Padlóig nyomták a gázpedált a lakáspiacon, bizonyos területeken már a kapaszkodóért nyúlnak a vevők és a bérlők is. A növekedést továbbra is két fő erő mozgatja, a befektetők és a saját célra vásárlók – írta az Otthon Centrum elemzése.

Év végére az adásvételek száma a százötvenezres szintre emelkedhet, ami már csak kevéssel marad el a válság előtti volumentől. Ez most nagyjából 20 százalékkal kevesebb, mint az egyensúlyinak tekinthető 170-180 ezres tranzakciószám.

A befektetők minél előbb akarnak lakást venni, és csak bizonyos területeken, például a belvárosban. A saját célra lakást vásárlók esetén a spekuláció nem jellemző, így az időbeli nyomás is kisebb. Ez azt jelenti, hogy az utóbbiak több éven keresztül jelenthetnek stabil növekedési alapot a lakáspiac számára.

A használt téglalakások ára jelentősen nőtt a fővárosban, 15-20 százalékkal, az előző év azonos időszakához képest. Ettől valamivel elmaradva, 10 százalék körüli bővüléssel a nyugati megyékben is jelentősen nőttek az árak. A panellakások árai Budapesten és vidéken is a tégla társaiknál nagyobb mértékben, 20 százalékot is meghaladóan emelkedtek.

Az árak alakulása a befektetők által keresett szegmensekben némi túlfűtöttséget mutat, a 10 és 20 százalék közötti növekedési ütem nagy valószínűséggel nem fog kitartani több éven keresztül.

Hosszú távon az árak jóval visszafogottabb mértékű növekedése várható, a spekulatív vásárlások háttérbe szorulásával a következő években éves szinten kezdetben 5-10 százalékos, majd az infláció mértékét elérő vagy némileg meghaladó ütemű növekedést prognosztizálunk. A mostani jelentős árnövekedés korrekciója csak a nagyon keresett szegmensekben és lokációkon elképzelhető, és mértéke sem lesz jelentős valószínűleg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik