Pénzügy
otthon (Array)

Önnek hány év alatt jött össze egy saját lakás?

Ember Zoltán
Ember Zoltán

újságíró. 2015. 08. 13. 10:02

Hosszabb ideig kell megtakarítanunk saját lakásra, mint a cseheknek és a lengyeleknek - derült ki a Deloitte ingatlanos felméréséből.

• Magyarországon 7,8 évnyi bruttó átlagjövedelem kell egy új, 70 négyzetméteres lakás megvásárlásához
• Ugyanez Csehországban 7,1, míg Lengyelországban 7,2 év, holott a magyar lakásárak alacsonyabbak
• A magyar lakásszektort szigorú finanszírozási követelmények és a legmagasabb ÁFA-teher sújtja Európában
• Itthon csak nagyon lassan emelkedik az új építési engedélyek száma
• A legdrágább európai városok idén is: Belső-London és Párizs

Tök olcsók a magyar lakások

2014-ben Magyarországon átlagosan 960 euró volt négyzetméterenként az új lakások ára. Ez 25 százalékkal  marad el a cseh (1200 euró) és mintegy 15 százalékkal a lengyel lakások (1.100 euró) fajlagos áraitól.

Azonban míg Csehországban átlagosan 7,1 évnyi bruttó átlagjövedelem kell egy új, 70 négyzetméteres lakás megvásárlásához, addig ez az érték Lengyelországban 7,2, Magyarországon pedig 7,8 év.

Magyarországon a saját lakás megvásárlásának lehetősége a jövedelmeket is figyelembe véve az európai átlag alatt van. A legjobb helyzet Belgiumban van, ahol a lakosoknak átlagosan csupán 3,2 évnyi bruttó átlagkeresetre van szükségük saját lakás vásárlásához. Németországban ugyanez az érték 3,3 év, ezzel szemben az Egyesült Királyságban mindehhez 10 évnyi bruttó átlagkereset szükséges – írta a Deloitte.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Le·nyfalu, 2009. november 14.
Egy civil gÈpkocsiba rejtett traffipax Le·nyfalun. Az idÈn ·prilis Ès j˙nius kˆzˆtt nagymÈrtÈkben nıtt a hal·los kˆz˙ti balesetek sz·ma, Pest megyÈben, ezÈrt szolg·latba ·llÌtottak egy "l·thatatlan traffipaxot", egy "rendıri jelleg nÈlk¸li civil szemÈlygÈpkocsit", amely mozg·s kˆzben is kÈpes rˆgzÌteni a szab·lysÈrtÈseket. V·con Ès Le·nyfalun pedig, sebessÈgmÈrı rendırt ·br·zolÛ b·bukat is "szolg·latba" helyeztek a megelızÈs vÈgett.
MTI FotÛ: Kov·cs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.