Pénzügy

Teljes az érdektelenség a lakáshitelek újrakötése iránt

lakas-vasarlas-takarekossag-CSOK(210x140).jpg (Array)
lakas-vasarlas-takarekossag-CSOK(210x140).jpg (Array)

Pedig nagyon is megérné újrakötni a forintosított lakáshiteleket, különösen az árfolyamgátasoknak.

Ezekben a napokban jár le a végső határidő a forintosított, korábban devizaalapú jelzáloghitelesek számára, ameddig felmondhatják régi hitelüket, ha díjmentesen újra akarják cserélni – figyelmeztet az Én pénzem.

A forintosításról szóló törvényben a bankok elszámoltatásához kötötték a hitel felmondási határidejét. A bankoknak április végéig kellett postázniuk az elszámolásokat, így a többség május első napjaiban megkapta a levelet. Ha ön például május 5-én kapta kézhez az értesítőjét, akkor augusztus 4-ig, vagyis a mai napig mondhatja fel a szerződését. A felmondástól számítva pedig újabb 90 napja van arra, hogy a hitelt kiváltsa.

Nem egyszerű a történet, de megéri odafigyelni, ugyanis könnyen előfordulhat, hogy jelenlegi hitelénél kedvezőbbet is talál, vagy biztonságosabbat. Azzal ugyanis, hogy forintosították a devizahitelét, nem menekült meg egyszer és mindenkorra a kockázatoktól. Például az árfolyamgátasoknak öt év múlva 20-30 százalékkal is megemelkedhet a törlesztője. Illetve a forintkamatok is feljebb mehetnek – amint a Magyar Nemzeti Bank belekezd alapkamat-emelési ciklusába.

Persze később is kiválthatja bárki a hitelét, csakhogy annak már több százezer forintos költségvonzata is lesz. A mostani hitelcsere keretében ugyanis nem kérhet pénzt a régi hitelező bank, ráadásul a kiváltó hitelek jelentős részét induló költségek nélkül, sőt még pénzjutalommal is megspékelve kínálják a versenybe szálló pénzintézetek.

Az én pénzem szerint az adósok között teljes az érdektelenség, és a legpesszimistább várakozásokat is alulmúlja a várható hitelkiváltás. Az optimistább bankárok egy tavaszi konferencián még arra szavaztak, hogy a forintosított hitelek tíz-húsz százalékát fogják kiváltani az ügyfelek. Az OTP 7 százalékra számított, és most még ennél is lényegesen kevesebben élnek a lehetőséggel. Az ok valószínűleg az, hogy a forintosított hitelek kamata is általában elég kedvező lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik