Pénzügy

Adócsalás-gyanúba keverheti a bankokat a Penny ötlete

Egyelőre mindenki nagyon óvatos a boltok kasszáinál történő pénzfelvétellel kapcsolatban.

Magyarországon adócsalásgyanús az, ami Európa több országában mindennapos: az, hogy a bankkártyás vásárlásnál a boltok kasszáinál készpénzt is fel lehet venni – írja e heti számában a HVG. A magyar piacon ezt a szolgáltatást nemrég a Penny Market vezette be: azok, akik legalább háromezer forintért vásárolnak bankkártyával, legfeljebb húszezer forint készpénzt is felvehetnek, méghozzá költségmentesen. A készpénzfelvételt más esetben ugyanis hat ezrelékes tranzakciós illeték sújtaná.

Dávid Ferenc, a Vállalkozók Országos Szövetségének főtitkára szerint rendkívül vonzó az ötlet. A Penny még a pénzkezelést és szállítást is részben megspórolhatja azzal, hogy a pénztárban felgyülemlett bankjegyeket a vásárlóknak adja ki.

A HVG megkereste az adóhivatalt is, ahonnan azt közölték: a vásárláshoz kapcsolódó készpénzfelvételre is vonatkoznia kell a tranzakciós illetéknek. A Magyar Nemzeti Bank viszont megengedő volt azzal kapcsolatban, hogy engedélyköteles pénzforgalmi szolgáltatás-e, azt írták, sem a kereskedőnek, sem a bankkártyát elfogadó pénzforgalmi szolgáltatónak nem szükséges ehhez külön engedélyt kérni.

A bankok azonban megüthetik a bokájukat, ha a boltok informatikai hiányosságai miatt nem láthatják, hogy egy adott tranzakcióból mekkora volt a vásárlás összege és milyen összegű készpénzfelvétel történt. Feltételezhető, hogy emiatt utólag büntetésekkel megtoldva, magasabb illetéket rónának ki rájuk és még intézményesített adócsalás gyanújába is keveredhetnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik