Pénzügy

Többet költünk nyaralásra, mint tavaly

nyaralas(210x140).jpg (Array)
nyaralas(210x140).jpg (Array)

Az előző évhez képest átlagosan egy nappal hosszabb idén a nyaralás, és 30 ezer forinttal több is jut rá a magyar családoknál – derül ki a Budapest Bank megbízásából készült reprezentatív kutatásból

Bár a legtöbben továbbra is készpénzzel fizetnek vakációjuk alatt, az előző évihez képest nőtt a kártyával fizetők aránya, és egyre többen használják ki az érintés nélküli fizetés előnyeit is – derül ki egy kutatásból.

A hazai lakosságnak változatlanul nagyjából a fele – 48 százaléka – nyaral idén, amelyet jellemzően júliusra vagy augusztusra időzít. A Budapest Bank azonos tárgyú, 2014-es felméréséhez képest ebben a szezonban 8 napról átlagosan 9 napra emelkedik az üdülésre szánt idő. A Balaton és más, belföldi célpontok töretlen népszerűsége mellett a tavalyi 16 százalékról 23 százalékra nőtt azoknak az aránya, akik idén valamilyen európai tengerpartot tűznek ki úti célul.

A nyaralás hosszabb időtartama, illetve a távolabbi úti célok valamivel nagyobb anyagi áldozatot is követelnek, így a pihenésre szánt átlagos összeg negyedével – több mint 30.000 forinttal – nőtt, a tavalyi 118 ezer forintról 151 ezer forintra. Ezen belül azonban nagy a szórás: közel azonos azoknak az aránya, akik 50 ezer forintnál kevesebbet tudnak pihenésre költeni (22%), és azoké, akik 200 ezer forintnál is többet szánnak a vakációra (23%).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik