adókártya (Array)
Pénzügy

Roham az adókártyákért

Január elsejétől nem kap családi adókedvezményt a szülő, ha a gyereknek nincs adóazonosító jele.

Több százezer családnak is szüksége lehet adókártyára a jövőben amiatt, hogy január elsejétől kizárólag olyan gyerek után lehet igénybe venni családi adókedvezményt, akinek van adóazonosító jele. A Magyar Nemzet a NAV tájékoztatására hivatkozva azt írja, hogy a 2005 után születettek automatikusan kaptak adóazonosító jelet, előtte viszont csak akkor adott ki ilyet a hatóság, ha külön kérte a szülő. Adókártya pedig csak a 2008 után születettek esetében járt, és náluk is lehettek kivételek. Az adóhivatal a visszaélések elleni küzdelemmel indokolta a változtatást; mint írták, a jövőben pontosabban nyomon követhető, hogy kik után akarják igénybe venni a családi adókedvezményt – írja a lap. 

Mint korábban megírtuk, ennek oka, hogy az szja-törvény 2015. január 1-jétől hatályos változtatása szerint az adóelőleg-nyilatkozatban kötelező szerepeltetni az eltartottak, kedvezményezett eltartottak adóazonosító jelét (kivétel a magzat), de átmeneti szabályként az adóelőleg-nyilatkozatban 2016. január 1-jétől kell az adóazonosító jelet kötelezően feltüntetni. A szabályváltozás a 9 éven felülieket (illetve szüleiket) érintheti, ha eddig még nem kérték az adóazonosítót vagy adókártyát.

Korábban utánajártunk annak is, mi értelme van ennek, ha jön az e-kártya, amit a jövőre szintén bevezetnek, tartalmazni is fogja az adóazonosító jelet is. Csakhogy kiderült, nem ráírva, vizuálisan érzékelhető formában, hanem a jogosult szervek számára beazonosítható kódként (az úgynevezett tároló elemen, vagy más néven elektronikus adathordozó egységen). Vagyis a szülő számára olvasható formában nem lesz ott az adóazonosító jel, az alapján nem tudja kitölteni az adókedvezményt igénylő lapot, tehát mindenképpen két kört kell futnia.

 

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!