Pénzügy

Budapest megtelt, szinte lehetetlen irodát találni

irodai csúszda (Array)
irodai csúszda (Array)

Két éve emelkedik a GDP, ilyenkor mindig megugranak az ingatlan bérleti díjak. Nagy alapterületű irodát például már alig lehet találni Pesten.

Nehéz dolga van annak a cégvezetőnek, aki most keres megfelelő helyet a vállalatának, főleg ha nagyobb, több mint ezer négyzetméteresre van szükség és Pest központi lokációjához ragaszkodik. Ha pedig olyan – egyébként teljesen életszerű – igényi is vannak, mint megfelelő tömegközlekedés, parkolási lehetőség, akkor majdnem lehetetlenné válik a küldetés. A főváros pesti oldalának központjában jelenleg 39 irodaház van, de ezek közül csak 3 kínál nagyobb egybefüggő irodaterületet – jelent meg a DTZ nemzetközi ingatlantanácsadó és a CA Immo ingatlanbefektető közeléményében.

 

Az elmúlt években folyamatosan csökkent az üres ingatlanok aránya a budapesti irodapiacon, jelenleg 17,7 százalék, vagyis 2,7 millió négyzetméternyi bérirodaállományból 460 ezer 900 áll üresen.

Különösen a nagyobb területigényű bérlők vannak bajban; ha valaki 3 ezer négyzetméteres ingatlanba szeretne költözni Pest központjában egyetlen irodaházban találhat csak megfelelő irodát.

A szakértők szerint a jövőben sem lesz könnyebb dolga a bérlőknek. Javul ugyan a fejlesztési kedv a piacon, de egy irodaprojektnek 1,5-2 év a fejlesztési időszaka, és mivel a legtöbb fejlesztő egy-egy nagyobb előbérleti szerződés megléte esetén kezd bele az építkezésbe, a következő két években megépülő irodaházakban is korlátozott lesz az üres egybefüggő terület.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik