Pénzügy

A munkaerő-kereslet miatt drágult az albérlet?

albérlet, lakás (Array)
albérlet, lakás (Array)

A nyugat-magyarországi nagyvárosokhoz hasonlóan, Budapesten is megélénkült a munkaerő-kereslet, új munkájuk miatt többen elköltöznek, ami érződik a megnövekedett lakásvásárlásokban és a bérleti díjak emelkedésében - mondta Déry Attila, az Otthon Centrum vezető elemzője hétfőn az M1 aktuális csatornán.

Kifejtette: az albérletek iránt megnőtt kereslet miatt a belső pesti és a budai kerületekben 2 ezer forint felett van a négyzetméterre vetített havi bérleti díj, rezsiköltség nélkül. A külső pesti kerületekben és a keleti országrészben pedig 1300-1400 forint négyzetméteráron lehet bérelni.

Az egyetemisták albérletek iránti igénye egy minimális emelkedést szintén hozhat a bérleti díjakban, azonban mivel minden évben megjelennek az albérleti piacon, nem jelentenek darabszámban növekedést.

Az elemző beszámolt arról is, hogy sokan befektetési céllal vásárolnak ingatlant, mivel annak bérbeadásából éves szinten 6-8 százalékos hozamot lehet elérni. Míg 2011-től éves szinten 1-2 százalékkal emelkedtek az albérleti díjak, az idei első félévben 20 százalékkal nagyobbak az árak 2014 azonos időszakához képest.

A Hír 24 elemzése szerint más tényezők is szerepet játszottak az albérleti árak növekedésében. Erről bővebben ebben a cikkünkben olvashat >>

Ajánlott videó

Olvasói sztorik