Pénzügy

Ma csak 140 milliót kaszált a Századvég tanácsadással

szazadveg-alapitvany(210x140).jpg (Array)
szazadveg-alapitvany(210x140).jpg (Array)

Hat részre osztva, hirdetmény közzététele nélküli közbeszerzéseken összesen 118,1 milliós megbízást kapott a Századvég-csoport az NFM-től. Miskolc önkormányzatának pedig 22,3 millióért adhat tanácsot az "agytröszt".

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. és a Századvég Alapítvány együtt 118,1 millió forintot nyert tanulmányok elkészítésére a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól (NFM) hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárásokon. Két beszerzést hétfőn, négyet szerdán tett közzé az NFM – derül ki K-Monitor blogjának összesítéséből. A tájékoztatókra kattintva látható, hogy a tanulmányírást hat részre bontottak, így azok értéke egyenként nem érte el a szolgáltatásvásárlásra meghatározott 25 millió forintos értékhatárt, ami fölött már nyilvános hirdetmény közzétételével kellett volna elindítani a beszerzést.

Az NFM korábban nettó 3,9 milliárd forintért szerződött három évre, 2014 végéig a Századvég konzorciumával és Giró-Szász András kommunikációs államtitkár egykori cégével, a Strategopolis Kft.-vel tanulmányok írására – akkor még egy tender keretében. A közelmúltban a Magyar Nemzeti Bank adott jelentős, 1,8 milliárdos megrendelést a Századvég Alapítványnak konjunktúrakutatásra, amiben eddig nem igazán volt tapasztalata a kormányzati agytrösztnek.

Oldalanként 200 ezer forintért dolgoznak

A K-Monitor összesítése szerint az NFM 90-100 oldalas anyagokat vár a Századvégtől. A formailag háromajánlatos (az NFM által tetszőlegesen kiválasztott három cégtől kérve ajánlatot) eljárásokon mindenkit megelőztek a századvégesek. “Nem árt tudni, hogy az információszabadság törvény módosításának köszönhetően, az alábbi tanulmányokat, már nem kell majd kiadnia és közzétennie az NFM-nek, elég ha betekintést enged azokba az érdeklődők számára. Így minden bizonnyal kevesebben fogjuk látni, hogy miért fizetett az állam oldalanként csaknem 200 ezer forintot – jegyezte meg blogbejegyzésében a K-Monitor.

A közpénzfigyelő iroda szerint a további ajánlattevőket elnézve jól látszik, hogy a korrupciós szempontból kockázatos eljárástípus alkalmazása mennyire korlátozza a valódi versenyt. Egészen biztos, hogy az alábbi témákban bőven akadt volna még cég, egyetem vagy kutatóintézet, amely olcsóbban is képes lett volna elvégezni a megrendelt feladatokat. Nyilvánvalóan nem ez volt a cél – véli a K-Monitor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik