Pénzügy
Tarsoly (Array)

A kormány akadályozza a Quaestor-károsultak kifizetését

Ember Zoltán
Ember Zoltán

újságíró. 2015. 07. 24. 14:45

A Quaestor-kötvényesek külön kártalanítására felállított alap feltöltését ugyanis állami kezességvállalás mellett haladéktalanul meg kellene tenni, ám erre mégsem került sor.

A Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapja (KA) egy hónappal a felállítása után is üres. Hogy a KA a külön kasszája miért üres, arról többféle indoklás kering – bármi is legyen a valódi ok, a helyzet törvénytelen – írta a hvg.hu.

Hírek szerint Orbán Viktor kormányfő személyesen döntötte el, hogy addig, amíg az Alkotmánybíróság nem dönt a sajátos Quaestor-kárpótlás alaptörvényt sértő vagy nem sértő mivoltáról, addig az állam ne vállaljon pénzügyi kötelezettséget érte. Rogán Antal frakcióvezető közben a fránya bankokra mutogat, amelyek, a leginkább érintett OTP-vel az élen, alkotmánybírósági kontrollt kezdeményeztek. Érvelésük szerint jogsértő, hogy az állam a tisztességes pénzügyi szolgáltatókkal fizettetné meg egy szokatlanul nagy kockázatot vállaló befektetői csoport kárát.

A lap szerint a valódi ok a nemfizetésre az, hogy a botrány lecsengőben van, így a kormánynak feltehetően nem érnek már olyan sokat a Quaestor-károsultak, s ameddig csak teheti, húzza-halasztja a kifizetésüket. Közben a Beva az elmúlt két hétben körülbelül több mint 10 ezer álkötvényest kártalanított a hatmilliós értékhatárig az összesen 32 ezerből, akiknek együttesen 88 milliárd jár.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Puidoux, 2018. szeptember 25.
Saszla szőlőt szüretelnek a lavaux-i szőlőültetvényeken a nyugat-svájci Puidoux-ban 2018. szeptember 20-án. A Genfi-tó északi partja mentén 898 hektáron elterülő, lavaux-i teraszos művelésű szőlőskertek 2007-ben kerültek fel az UNESCO kulturális világörökségének jegyzékére. Az itt termő legismertebb szőlőfajta a saszla. A borvidéket a „három nap” régiójának is hívják, mivel a szőlőtermesztéshez szükséges napfény és meleg három helyről érkezik, az égből, a tó felszínéről és a teraszokat tartó kőfalakból. (MTI/EPA/Valentin Flauraud)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.