Pénzügy

Percalapú, okostelefonos cascót vezet be egy hazai biztosító

okostelefon, kávézó (Array)
okostelefon, kávézó (Array)

Az okos casco lényege, hogy az ügyfél egy okostelefonos alkalmazás segítségével az igénybe vett szolgáltatásokkal arányosan fizet díjat. A percalapú fizetést lehetővé tevő konstrukció most a legfrissebb innováció a hazai biztosítási piacon.

Az Aegon konstrukciójának (smartCASCO) lényege, hogy az ügyfél – egy mobiltelefonos alkalmazás és az előre feltöltött (pre-paid) egyenlege segítségével – annak alapján fizet a biztosításért, hogy éppen milyen szolgáltatásokat vesz igénybe, és ezzel jelentős költségmegtakarítást is elérhet.

Egy okostelefon segítségével “Álló autó” vagy “Mozgó autó” üzemmódba kell kapcsolni a biztosítást aszerint, hogy a gépjármű parkol (várakozik) vagy mozgásban van. Ennek megfelelően csak az aktuálisan az autóra leselkedő veszély biztosításáért fizet az ügyfél. Pl. törés kockázatra csak arra az időtartamra, amikor közlekedik a járművel a biztosított. Ha parkol vagy várakozik, akkor lényegesen alacsonyabb összeget vonnak le, miközben pl. lopáskárra biztosítva van. Kisebb hátrányt jelent ugyanakkor, hogy a telefont vezetés közben mindig az autóban kell tartani, bekapcsolt állapotban, engedélyezve a GPS-kapcsolatot.

A smartCASCO révén komoly költségmegtakarítást is el lehet érni: a modellszámítások azt mutatják, hogy a konstrukcióval elért árelőny akár több mint 50 százalékos is lehet a piacon elérhető standard változatokhoz képest. Egy Budapesten használt, ötéves, 1.4-es, benzines Opel Astránál – heti 4 óra vezetést feltételezve – 10 százalékos, minimum 50 ezer forintos önrész mellett 53 357 forint a smartCASCO díja egyéves időtartamra számolva, miközben az összehasonlító oldalak kalkulációi alapján a standard konstrukciók díja évi 90 ezer forinttól indul.

Hasonló paramétereket feltételezve egy révfülöpi telephelyű, nyolcéves Skoda Octavia smartCasco díja pedig 30 ezer forint alatti – szintén egyéves időtartammal számolva -, miközben a klasszikus konstrukciónál 50 ezer forint körül érhető el a legkedvezőbb ajánlat.

Az okos cascóhoz hasonló, a használatarányos díjazást lehetővé tévő megoldások már léteznek Európa több országában. Ezek közös jellemzője, hogy valamilyen egyéb, ún. telematikai eszközzel is fel kell szerelni a járművet, itt viszont elég az okostelefonos alkalmazás letöltése, és a szerződéskötés során az egyenleg feltöltése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik