audi (Array)
Pénzügy

Durván megugrottak a kötelező felelősségbiztosítási díjak

Az idei első félév végén átlagosan 26 311 forint volt a személygépkocsikra kötött kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (kgfb) éves díja, ami 22 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál, elsősorban a középkategóriás autók kötelezőjének díja emelkedett - derül ki a Netrisk.hu csütörtöki, MTI-hez eljuttatott közleményéből.

A biztosítási portál kifejti: az első hat hónapban összesen közel félszáz esetben módosított tarifáin az érintett 15 biztosító, a következő 60 napos időszakra pedig további 22 tarifamódosítást jelentettek be. Az év elejéhez képest is megugrottak a kgfb-díjak, egy személyautóra most átlagosan 17 százalékkal drágábban lehet kötelezőt kötni, mint az év elején – mutat rá a közleményben Sebestyén László, a Netrisk.hu vezérigazgatója.

A szakember szerint elképzelhető, hogy 2016-ban az évközben kötött szerződések átlagdíja átlépi majd a 30 ezer forintot. Ez a mozgás törvényszerű, hiszen a régiós országok közül Magyarországon volt a legalacsonyabb a kötelező biztosítások díja, miközben a kárstatisztikák ezt nem támasztják alá – tette hozzá Sebestyén László.

A Netrisk.hu közleményéből kiderül az is, hogy alacsonyabb bónuszfokozattal az elmúlt egy év során 3-4 százalékkal nagyobb díjemelkedést kellett elviselnie az autósoknak, mint a legmagasabb, B10-es fokozatban. Érdekes fejlemény ugyanakkor, hogy immár nem a nagy, 150 kilowatt feletti teljesítménnyel rendelkező, hanem a középkategóriás autók kgfb-díja emelkedett a legnagyobb mértékben, A0 besorolásnál például mintegy 25 százalékkal.

Az évközi szabad díjhirdetés kezdete, 2013 januárja óta azonban a legnagyobb teljesítményű autók kötelezője drágult a legnagyobb mértékben, bónuszfokozattól függően mintegy 50-60 százalékkal – közölték.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik