Pénzügy

Matolcsy: vége a kamatcsökkentési ciklusnak

Matolcsy (Array)
Matolcsy (Array)

Matolcsy György jegybankelnök bejelentette, hogy véget vet a kamatcsökkentési ciklusnak.

Sajtótájékoztatót tartott kedden fél háromkor Matolcsy György jegybankelnök, Balog Ádám alelnök és Nagy Márton ügyvezető igazgató. Miután a várakozásoknál nagyobbat vágott a jegybank, a fő kérdés az volt, hogy hol lesz a vége a ciklusnak.

A jegybankelnök bejelentette, hogy véget vetnek a kamatcsökkentési ciklusnak. Matolcsy azt mondta a Portfolio tudósításában, hogy: “Megvizsgáltuk a kamatvágások hatását a gazdaságban, arra voltunk ugyanis kíváncsiak, hogy ezek kellően kifejtik-e hatásukat.” Azt találták, hogy igen, a kamatcsökkentésnek jelentős hatása van mind a növekedésre és foglalkoztatásra és a kamatkiadásokra.

Matolcsy azt is mondta, hogy nincs árfolyamcélja az MNB-nek. Minden ilyen elemzés összes változata szerint az MNB biztonságban van. A középtávú inflációs célkövetés szempontjából biztonságban van a magyar monetáris politika. Az euróról szólva elmondta, hogy fájdalmas, hosszan tartó és kölcsönös folyamat az euró bevezetése, amiben utólag teremtik meg annak a feltételeit. Mi ugyanakkor nem számolunk az eurózóna felbomlásával, ahogy nem adjuk fel azon kötelezettségünket sem, hogy egykor a része leszünk ennek az övezetnek, mondta.

Az MNB idén márciusban indított újabb kamatvágási sorozatot, amelynek keretében ötször 15 bázispontot enyhítettek, így a kamatszint 2,1 százalékról 1,35 százalékra süllyedt.

Erősödött a forint

A forint enyhén tovább erősödött a bejelentés hírére. Az eurót mintegy tíz perccel a kamatcsökkentés bejelentése után 308,87 forinton jegyezték, szemben a bejelentés előtti 309,50 forinttal. Kedd reggeltől folyamatosan erősödött a forint, miután kiderült, hogy a mai jegybanki kamatdöntést követően Matolcsy György is színre lép. A reakció hátterében az állt, hogy egyes kereskedők a kamatcsökkentési ciklus lezárásának bejelentésére számítanak, amit a piac eddig még nem árazott be.

Mint arról beszámoltunk, az elemzői konszenzusban jelzett 10 helyett 15 bázisponttal csökkentette irányadó rátáját a Magyar Nemzeti Bank. Holnaptól így már 1,35 százalékon áll az alapkamat, ami természetesen új történelmi rekordot jelent. 

Elemzők szerint a monetáris lazítási ciklus végét a hazai inflációs mutatókban kibontakozó emelkedés, illetve kisebb részben a 1,50 százalékos lengyel alapkamathoz mért diszkont is indokolhatta a grémium részéről.

A sajtótájékoztatón azt is bejelentették, hogy forintosítják a svájci frankos autóhiteleket is. Bővebben erről ebben a cikkünkben olvashat >>

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik