Pénzügy

Viharkárok: ezért nem érdemes trükközni

tűzoltók a megrongált tetőn (Array)
tűzoltók a megrongált tetőn (Array)

A viharkárokat mihamarabb jelezni kell a biztosítónak, ám az ügyeskdésnek semmi értelme, a szakértők felismerik az "átrendezett" helyszínt.

A szerdai viharkárok után a kárenyhítés a legfontosabb, illetve az, hogy a károsultak minél hamarabb jelezzék a biztosítónak a történteket – mondta a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) kommunikációs főosztályvezetője az M1-en. A helyreállítás megkezdése előtt ajánlott lefotózni a megrongálódott ingatlant, a “helyszín átrendezésével” azonban nem tanácsos próbálkozni, hiszen a rutinos kárbecslők meg tudják állapítani, hogy reálisan milyen károkat okozhatott a szerdai vihar – tette hozzá Gilyén Ágnes.

A magyarországi ingatlanok biztosítottsága viszonylag jó, mintegy 72 százalék, ám sok esetben alulbiztosítottak – hívta fel a figyelmet. Mint általában a hosszú távú pénzügyi szerződéseket, a biztosítási szerződéseket is érdemes évente egyszer átnézni, mert előfordulhat, hogy olyanért fizetünk, ami már nincs is, illetve az ingatlan a szerződés megkötését követően kiegészült, átalakult például egy tetőtér-beépítés, hozzátoldás miatt, ám arra már nem vonatkozik a régi biztosítás – mondta a szakember.

A péntek reggeli becslések szerint a szerdai viharban az ország területén mintegy 20 ezer káresemény történt, a károk összege elérheti a hárommilliárd forintot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik