Pénzügy
Bankkartya(960x640).jpg (Array)

Rejtély, kiké a 10 milliárd

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2015. 07. 09. 06:34

450 ezer betétkönyv tulajdonosa ismeretlen.

A közjegyzők szeretnék, ha a hagyatéki eljárásnál ők is hozzáférhetnének a banki adatokhoz, akár a bírósági végrehajtók. Csaknem tízmilliárd forint van mintegy 450 ezer anonim betétkönyvben, amelyeknek nem ismerik a tulajdonosát – írja a Népszabadság.

A lapnak a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke elmondta: jelenleg a hagyatéki eljárásnál a közjegyzőknek egyenként kell levelezniük a bankokkal, ha a hozzátartozók feltételezik, hogy az elhunytnak betéte vagy folyószámlája lehetett valahol. A bírósági végrehajtók hozzáférnek ezekhez az adatokhoz, ha a közjegyzők is megkapnák ezt a lehetőséget, az eljárás gyorsabbá, egyszerűbbé válna – mondta Tóth Ádám.

A bankszámlák meglétéről az örökösök legkésőbb az utolsó pénzmozgást követő két éven belül értesülnek, mivel ekkor a szolgáltatónak be kell hívnia az ügyfelét adategyeztetésre a pénzmosás megelőzéséről szóló törvény alapján.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Debrecen, 2016. november 23.
Dézsi Ágnes háziorvos influenza elleni védőoltást ad be egy páciensnek Debrecenben 2016. november 23-án. Az idei szezonban a 60 éven felüliek és a rizikócsoportba tartozók védőoltásához 1,3 millió adag térítésmentes influenza elleni oltóanyag áll rendelkezésre.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.