Pénzügy

Drágulhat az arany a görög népszavazás miatt

aranyrudak (Array)
aranyrudak (Array)

Drágulhat az arany, ha a görögök többsége "nemmel" voksol a vasárnapi népszavazáson.

Ha a “nem” szavazatok győznek a vasárnapi görög népszavazáson, annak jelentős piacmozgató hatása lenne, az arany árfolyama felfelé indulhatna el, főleg az euróval szemben erősödhetne a nemesfém – mondta Juhász Gergely, a befektetésekkel foglalkozó Conclude Befektetési Zrt. vezérigazgatója.

Az arany eddig meglepően keveset reagált a görög adósság körüli huzavonára, piacán a szokásos nyári alacsony kereskedési volumen és viszonylag gyenge árfolyam uralkodik. A hét eleji drágulás után csütörtökön három és fél havi mélypontra, 1162 dollárra süllyedt az arany unciánkénti ára a londoni kereskedésben. (1 uncia 31,1035 gramm). Később valamelyest erősödött, ám péntek délben még így is csak 1167 dollár körül cserélt gazdát.

Félelmet kelthet a “nem”

A nem szavazatok győzelme esetén a piaci félelmek az egész euróövezetre kiterjedhetnek majd, emiatt indulna el felfelé az arany ára – elemezte  Juhász Gergely. A Conclude Befektetési Zrt. vezérigazgatója szerint ugyanakkor nem kellene további, nagyobb arányú áresésre számítani az arany piacán akkor sem, ha a népszavazáson az “igen” szavazatok kerülnének többségbe. Ha ugyanis a leértékelődés mértéke a dollárral és a kínai jüannal szemben elérné a 3-4 százalékot, akkor komoly vételi szándék jelentkezhetne az arany iránt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik