Pénzügy

Sorra dőlnek be az autókereskedők

autokereskedes(210x140).jpg (Array)
autokereskedes(210x140).jpg (Array)

A Magyarországon működő több mint 12 ezer gépjármű-kereskedő közül éves átlagban közel 500 ellen indul felszámolási eljárás.

Ez a szám az elmúlt 12 hónapban mintegy 4 százalékos bedőlési arányt jelent, amely magasabb, mint az országos 2,75 százalékos arány – közölte a Bisnode nemzetközi cégminősítő. A legrosszabb helyzetben 2010-ben voltak a gépjármű-kereskedők, akkor a csődbe jutott cégek aránya 5,8 százalék volt, miközben az országos átlag csak 3,2 százalékot tett ki.

A piaci helyzet az újautó-eladásoknál nem javul. A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete az idénre 75 ezer új személygépkocsi forgalomba helyezésével számol, ez időarányosan eddig teljesült is. Ennek ellenére nem indult be a magánszemélyek autóvásárlása, mivel az eladott új autók háromnegyede céges kocsi lesz. Teljesen más a helyzet a használtautó-piacon, ahol a tavalyi 492 ezer személyautó után az idei adásvételek száma elérheti az 530 ezret is.

A gépjármű-kereskedelmi iparágban a számlák 69 százalékát fizetik ki időben, ami gyakorlatilag azonos az országos átlaggal. A fizetési késedelmek szintén a magyar átlag körül alakultak, az elmúlt évben átlagosan 16 napot csúsztak az autókereskedő cégek a fizetéssel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik