Pénzügy

Jövőre behúzza a kéziféket a kormány a nyugdíjemelésnél

nyugdijas(210x140).jpg (Array)
nyugdijas(210x140).jpg (Array)

A nyugdíjasok járandósága legfeljebb a kormány által számított infláció mértékével, azaz 1,6 százalékkal emelkedik 2016-ban. A jelentősen alulbecsült inflációval a kormány az előző öt év gyakorlatával szakít, s megállítja ezzel a nyugdíjak reálértékének folyamatos növekedését. Adja, ami jár, de annál egy forinttal sem többet.

A kormány azt mondta, hogy a nyugdíjak reál­értéke nem romolhat. Viszont nőhet, ha a minisztérium – ahogy az előző években rendszeresen – túltervezi az inflá­ciót – írta a nol.hu. A túlbecsült infláció miatt ugyanis ötödik éve nőnek a törvényi előírás felett a hazai nyugdíjkiadások.

Jövőre viszont fordul a kocka, az eddig laza számokkal operáló kormány behúzza a kéziféket. Az NGM által 1,6 százalékra belőtt inflációval szemben az MNB elemző gárdája már 2,5 százalékos pénzromlást lát, s az eddigi tapasztalatok szerint Matolcsy Györgyék számításai szoktak inkább bejönni. Megjegyzendő, hogy a kormányzati agytrösztként funkcionáló Századvég gazdaságkutatói maguk is 2,6 százalékra tették a lécet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik