Pénzügy

Hatalmas bukta lehet Paks II.

Paksi interjú  (Array)
Paksi interjú  (Array)

Ha nincs állami támogatás (amit Brüsszel alapból tilosnak mond ki), akkor viszont a társaságnak önfenntartó módon kellene működnie, de erre az olcsó áramárak miatt kevés az esély.

Csak brutális áramár-növekedés mellett térülhet meg az új paksi atomerőmű építése, vagy a 10 milliárd eurós orosz hitel mellett akár 15 milliárd eurót is bele kell még ölnie a magyar államnak (és így az adófizetőknek) a projektbe – ezt mutatja az a közgazdasági modell, melyet az Energiaklub “Paksról komolyan” legújabb előadásán mutatott be Felsmann Balázs energetikai közgazdász a hvg.hu tudósításában.

A közgazdász három modellt, áramár-pályát vázolt fel az Európai Bizottság becslése alapján 2085-ig. Mindhárom modellre az jött ki, hogy Paks II. nem fogja tudni elérni az önálló piaci működéséhez szükséges értékesítési árakat és tartósan állami támogatásra szorul.

Tudomásunk szerint ez az egyetlen olyan modell, amely a paraméterek változtatásával, modellszerűen mutatja meg Paks II. finanszírozását. A modell összességében húsz olyan paramétert tartalmaz, amelyek változtatásával szimulációk végezhetők a várható megtérülésre és a finanszírozhatóságra.

Felsmann Balázzsal itt olvashatja el egy korábbi interjúnkat a paksi bővítésről >>

Itt pedig kedvére böngészheti a Felsmann Balázs által most nyilvánosságra hozott excel táblákat >>

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik