Pénzügy

2040-re bedőlhet a magyar nyugdíjrendszer

Miközben a kormány bevándorló-ellenes gyűlöletet szít, nem lesz, aki előteremtse a nyugdíjakat.

Cudar idők jönnek 2040-től a magyar nyugdíjasokra – írja a Profitline.hu. A gazdasági portál szerint ez a költségvetés részeként, a kormány által elkészített nyugdíjalap-előrejelzésből és demográfiai kimutatásból egyértelműen kitűnik.

A magyar társadalombiztosítás felosztó-kirovó rendszerben működik, vagyis az állam a különböző jogcímeken (adók, járulékok) beszedett pénzből gazdálkodik és ebből fizet nyugdíjakat. 2040-re viszont már olyan mértékben eltolódna az arány az aktív dolgozók és a nyugdíjasok között, hogy drasztikus beavatkozás válik szükségessé – nyugdíjkorhatár-emelésre és nyugdíjcsökkentésre egyaránt számítani kellene a jelenlegi helyzethez képest is.

Míg most 6,2 millió munkaképes korú emberre jut kétmillió nyugdíjas, ötven év múlva 4,3 millió főre jutna 2,4 millió nyugellátásra jogosult ember – derül ki az előrejelzésből. A portál szerint ezt a problémát már nem igazán lehet társadalmi szinten megoldani, egyénileg is gondoskodni kell arról, hogy ne jussunk koldusbotra. Az állam a nyugdíj-előtakarékosságot 20 százalék adókedvezménnyel is támogatja, legyen szó önkéntes nyugdíjpénztárról, nyugdíj-előtakarékossági számláról vagy nyugdíjbiztosításról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik