Pénzügy

A magyar nyugdíjas három dologra költ legtöbbet

nyugdijas(210x140).jpg (Array)
nyugdijas(210x140).jpg (Array)

A magyar nyugdíjasok rezsire, mindennapi élelmiszerre és egészségre költenek a legtöbbet - derült ki egy felmérésből.

A magyar nyugdíjasok rezsire a jövedelmük átlagosan 27,7 százalékát, élelmiszerre pedig 24,6 százalékát fordítják – derült ki az Allianz International Pensions által elvégzett, 32 európai országra kiterjedő elemzésből.

Ugyanez a sorrend figyelhető meg az EU többi tagországának átlagát vizsgálva, ahol azonban a rezsi magasabb (32,7 százalék), az élelmiszer pedig alacsonyabb (17,8 százalék) arányban jelenik meg.

Az EU-s átlaghoz képest egészségügyi kiadásokra a magyar nyugdíjasok arányaiban jóval több pénzt, havi jövedelmük 8,6 százalékát (EU-s átlag: 4,6) fordítják.

További megállapítások:

– a britek szívesen költenek otthonukra, az osztrákok pedig előszeretettel használják ki az utazási irodák által kínált üdülési ajánlatokat

– a németek számára mindennél fontosabb az autójuk, hiszen havi jövedelmüknek mindössze 3,4 százalékát fordítják autóvásárlásra, ami lényegesen alacsonyabb a listát vezető norvég nyugdíjasok által erre a célra fordított 8 százalékná

– az osztrák nyugdíjasok imádják a szervezett üdüléseket, erre a célra havi jövedelmük 4,3 százalékát fordítják

– a dán nyugdíjasok inkább önállóan szervezik utazásaikat, vagyis nem szívesen fizetnek az utazási irodák szolgáltatásaiért.

– a montenegrói nyugdíjasok költenek legtöbbet ruházatra és cipőre (havi jövedelmük 6,1 százalékát).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik