Pénzügy

Londoni elemzők: ideális a mostani olajár

olajkút (Array)
olajkút (Array)

Londoni pénzügyi elemzők szerint a nyersolaj 60-70 dollár között stabilizálódni látszó jelenlegi hordónkénti árfolyama ideális a termelőknek és a fogyasztóknak egyaránt.

A City egyik legnagyobb pénzügyi-gazdasági elemzőháza, a Capital Economics elemzői szerint az olajárak ismét elég magasak ahhoz, hogy enyhülhessen a fő globális termelőkre nehezedő nyomás.

Szerintük így szinte biztos, hogy a közelgő OPEC-értekezlet nem módosítja a kitermelési célkvótát. Úgy vélik, hogy az árak továbbra is elég alacsonyak ahhoz, hogy jelentős növekedési lendületet adjanak az olajimportőr gazdaságoknak.

A Capital Economics szerint az, hogy az olajár a 45 dollár körüli januári mélypontokról visszaemelkedett a 60-70 dolláros sávba, legalábbis időlegesen enyhítette a defláció veszélyét mindenekelőtt az euróövezetben és Japánban.

Az általános szakmai vélekedés szerint az olajárak az amerikai palagáz-forradalom által kiváltott túlkínálat miatt zuhantak. Az OPEC-nek nem tagja az a 70-80 amerikai palagáz-kitermelő vállalat, amely lenyomta az árakat, így rájuk nincs hatása az olajkiteremlő országok szervezetének, amely gyakran nem csak piaci okokból befolyásolta a kitermelés mennyiségét, és így az árakat is. 

Ugyanakkor a túl alacsony olajár mellett a palagáz-termelőknek sem éri meg a viszonylag drágának számító palagázt előállítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik