Pénzügy
Tesco (Array)

Itt a Tesco visszacsapása a vasárnapi zárva tartásra

Ember Zoltán
Ember Zoltán

újságíró. 2015. 06. 04. 14:01

Mivel a hétköznapi nyitva tartást este 10 órában limitálta a kormány, a Tesco a reggeli időszakot nyújtja, azaz korábban nyitnak.

Június 1-től hétköznapokon és szombaton is 5-kor nyit a Tesco 33 üzlete, köztük a budaörsi és öt budapesti, a veszprémi, zalaegerszegi, tatabányai és szombathelyi hipermarket – olvasható a Tesco honlapján.

Megkérdeztük a Tesco dolgozóit tömörítő szakszervezetet, hogy mit szólnak a hajnali munkakezdéshez. Buday Pálné, a KASZ alelnöke azt mondta a Hír24-nek, hogy álláspontjuk szerint a Tescónak be kell tartania a Munka törvénykönyvének vonatkozó előírásait, azaz az intézkedés során a méltányos mérlegelés elvei alapján kell eljárniuk, és nem okozhatnak aránytalan sérelmet a dolgozóknak.

Magyarul csak az a dolgozó osztható be a hajnali műszakra, aki meg tudják oldani, hogy beérjen. Az intézkedés hátrányt sem okozhat, azaz a Tescónak meg kell oldania, hogy ne mindig ugyanazokat osszák be a korai kezdésre.

Budayné hozzátette: amikor az üzletek esti nyitvatartását hosszabbították meg, akkor is felmerült ugyanez a probléma. Akkor a vállalatnak sikerült a törvények betartása mellett olyan beosztást készítenie, amely nem volt sérelmes egyetlen munkavàllaló számára sem. Csak néhány olyan üzletről van tudomásunk, amelyben olyan volt a munkavàllalók összetétele, hogy nehézségekbe ütközött a nyitvatartás kiterjesztése, mondta.

A szakszervezet alelnöke megerősítette, hogy tudomása szerint a hajnali nyitva tartás egyértelműen a vasárnapi zárva tartásra adott reakció volt. „A Tesco elemezte a kialakult helyzetet, és arra jutott, hogy a lépéssel a korán munkába járók igényeit szeretné kielégíteni. Erre a törvény lehetőséget biztosít nekik, és ez üzletileg is megéri nekik” – mondta Budayné.

A vasárnapi zárva tartást idén március 15-től vezette be a kormány. Egy hónappal később a Tesco kérdésünkre válaszolva azt mondta, hogy még nehéz hosszú távú következtetéseket levonni az intézkedésből, és úgy látják, még néhány hónapnak el kell ahhoz telnie, hogy kirajzolódjon, hogyan alakulnak át a vásárlói szokások. Ezek szerint elemezték a kérdést, és úgy látják, hogy megéri nekik a hajnal ötórás kezdés.

A hazai Tesco más intézkedéseket is bevezetett, többek között üzleteket zártak be, és dolgozókat bocsátottak el, bár ezekre részben a brit anyavállalat brutális veszteségei miatt kényszerültek. Legutóbb arról írtunk, hogy 50 képzettebb ügyintézőt, ügyviteli alkalmazottat bocsátanak el a budaörsi központjukból. 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Demonstrators hold flags of Europe and of Romania as they protest in the front of the Romanian Parliament in Bucharest March 6, 2018.
Hundreds of demonstrators from around the country staged a rally following a nation wide mobilisation on social media to protest against the corruption and against PSD, the ruling Social Democrat Party. Romania's justice minister launched a procedure to sack the popular and internationally respected head of the anti-corruption investigation body. As chief prosecutor in the DNA anti-corruption body, Laura Codruta Kovesi has helped bring a raft of corrupt officials to justice in recent years in one of the EU's most graft-ridden countries. / AFP PHOTO / Daniel MIHAILESCU
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.