Pénzügy

Itt a Tesco visszacsapása a vasárnapi zárva tartásra

Tesco (Array)
Tesco (Array)

Mivel a hétköznapi nyitva tartást este 10 órában limitálta a kormány, a Tesco a reggeli időszakot nyújtja, azaz korábban nyitnak.

Június 1-től hétköznapokon és szombaton is 5-kor nyit a Tesco 33 üzlete, köztük a budaörsi és öt budapesti, a veszprémi, zalaegerszegi, tatabányai és szombathelyi hipermarket – olvasható a Tesco honlapján.

Megkérdeztük a Tesco dolgozóit tömörítő szakszervezetet, hogy mit szólnak a hajnali munkakezdéshez. Buday Pálné, a KASZ alelnöke azt mondta a Hír24-nek, hogy álláspontjuk szerint a Tescónak be kell tartania a Munka törvénykönyvének vonatkozó előírásait, azaz az intézkedés során a méltányos mérlegelés elvei alapján kell eljárniuk, és nem okozhatnak aránytalan sérelmet a dolgozóknak.

Magyarul csak az a dolgozó osztható be a hajnali műszakra, aki meg tudják oldani, hogy beérjen. Az intézkedés hátrányt sem okozhat, azaz a Tescónak meg kell oldania, hogy ne mindig ugyanazokat osszák be a korai kezdésre.

Budayné hozzátette: amikor az üzletek esti nyitvatartását hosszabbították meg, akkor is felmerült ugyanez a probléma. Akkor a vállalatnak sikerült a törvények betartása mellett olyan beosztást készítenie, amely nem volt sérelmes egyetlen munkavàllaló számára sem. Csak néhány olyan üzletről van tudomásunk, amelyben olyan volt a munkavàllalók összetétele, hogy nehézségekbe ütközött a nyitvatartás kiterjesztése, mondta.

A szakszervezet alelnöke megerősítette, hogy tudomása szerint a hajnali nyitva tartás egyértelműen a vasárnapi zárva tartásra adott reakció volt. „A Tesco elemezte a kialakult helyzetet, és arra jutott, hogy a lépéssel a korán munkába járók igényeit szeretné kielégíteni. Erre a törvény lehetőséget biztosít nekik, és ez üzletileg is megéri nekik” – mondta Budayné.

A vasárnapi zárva tartást idén március 15-től vezette be a kormány. Egy hónappal később a Tesco kérdésünkre válaszolva azt mondta, hogy még nehéz hosszú távú következtetéseket levonni az intézkedésből, és úgy látják, még néhány hónapnak el kell ahhoz telnie, hogy kirajzolódjon, hogyan alakulnak át a vásárlói szokások. Ezek szerint elemezték a kérdést, és úgy látják, hogy megéri nekik a hajnal ötórás kezdés.

A hazai Tesco más intézkedéseket is bevezetett, többek között üzleteket zártak be, és dolgozókat bocsátottak el, bár ezekre részben a brit anyavállalat brutális veszteségei miatt kényszerültek. Legutóbb arról írtunk, hogy 50 képzettebb ügyintézőt, ügyviteli alkalmazottat bocsátanak el a budaörsi központjukból. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik