Pénzügy

A devizahitelesek fele járt jól az elszámolással

rogán antal (Array)
rogán antal (Array)

Rogán azt mondta: új megoldásokat dolgoznak ki azoknak, akik nem tudnak törleszteni.

A banki elszámolásban érintett devizahitelesek 77 százalékának csökkent, vagy változatlan maradt a törlesztőrészlete – mondta Rogán Antal, az országgyűlés gazdasági bizottságának fideszes elnöke.

A politikus kifejtette: 51 százalék azok aránya, akiknél egyértelműen csökkent és 26 százalék azoké, akiknél nagyjából változatlan maradt a törlesztőrészlet, a tőketartozás viszont szinte minden esetben komolyan csökkent, már csak azért is, mert a forintosításnak köszönhetően a devizahitelesek mentesültek az árfolyamhatástól. A svájci frank a hitelek átváltási árfolyamánál most 17 százalékkal drágább.

Rogán hangsúlyozta, hogy a maradék 23 százalék, akiknél a törlesztőrészlet változásának iránya bizonytalan, egy részük már több mint 90 napja nem tudja törleszteni a hitelét, illetve hitelszerződésüket már felmondták. Nekik új megoldásokat kell kidolgozni, mert a lakhatásuk védelme fontos.

Rogán kiemelte: az alapvető cél az volt, hogy az elszámoltatás kapcsán a törlesztőrészlet csökkenjen. A politikus kiemelte: összesen 744 milliárd forintot kaptak vissza a devizahitelesek ebben az időszakban, a következő szakasz a forinthitelek elszámolása lesz, az a szakasz még 200-250 milliárd forintnyi összeget jelent.

A 744 milliárd forintból 181-et kézhez kaptak az érintettek, a többit a tartozásokra vonatkozóan számolták el. Rogán szerint az elmúlt időszak legnagyobb nyertesei az árfolyamgátasok, ők már évek óta alacsony törlesztőrészletet fizettek.

Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a bizottsági ülésen elmondta: a bankok 2,1 millió levelet küldtek ki április végéig, ebből 57 ezerrel elkéstek. Egyedül a Banif Plus nevű bankkal szemben kellett komoly retorzióval élni a késedelmes elszámolás miatt – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik