Pénzügy

Az államadósság több mint 10 százalékát finanszírozza a lakosság

allampapir(210x140).jpg (Array)
allampapir(210x140).jpg (Array)

Áprilisban átlépte a tízszázalékos határt a lakosság kezében levő állampapírok részaránya a központi költségvetés teljes adósságában. 

A forint adósságban számolva 17 százalékos a lakossági részesedés. Az április havi 51 milliárd forintos állománynövekedés közel kétharmadát az infláció plusz 3, illetve 4 százalék kamatprémiumot garantáló Prémium Magyar Államkötvény (PMÁK) tette ki.

Április hónapban 51 milliárd forinttal növekedett a kifejezetten lakosság számára értékesített állampapírok állománya. A legkedveltebb a PMÁK volt, amelyből 32 milliárd forint összértékben vásárolt a lakosság. Ezen belül az ötéves futamidejű, az előző év átlagos fogyasztói árindexén felül 4 százalékos kamatprémiumot biztosító kötvény volt a favorit, melyből 24 milliárd forint értékben fogyott.

A futamidőtől függően jelenleg 1,2%-2,5% kamatprémiumot biztosító Bónusz Magyar Államkötvények (BMÁK) 2,6 milliárd forintos növekedése nagyobbrészt szintén a lakosság vásárlásainak volt köszönhető. A Babakötvények állománya 500 millió forinttal emelkedett az év negyedik hónapjában.

A Féléves Kincstárjegyek (FKJ) 700 millió forintos csökkenése és a Kamatozó Kincstárjegyek (KKJ) állományának mindössze 14,4 milliárd forintos növekedése ismét egy technikai sajátosságnak tudható be: mindkét kincstárjegytípus esetében áprilisban öt lejáratra négy értékesítési nap jutott. A havi bruttó 132 milliárdos KKJ értékesítésből 11 milliárd forintnyit intézményi befektetők vásároltak meg. Az egy és kétéves Kincstári Takarékjegyek és a Kincstári Takarékjegy (KTJ) Plusz együttes mennyisége 2,2 milliárd forinttal nőtt.

2015-öt tekintve április végére 242 milliárd forinttal emelkedett a lakossági állampapír-állomány. A növekményből a KKJ-re 115 milliárd, a Féléves Kincstárjegyekre 5 milliárd, a KTJ és a KTJ Pluszra együttesen 15 milliárd forint jut. A PMÁK állomány ez évi növekedése 80 milliárd, a BMÁK esetén 24 milliárd, a Babakötvénynél 3 milliárd forintot ért el a vizsgált időszakban.

2015. április végére a kifejezetten lakosság számára értékesített forint állampapírok állománya 2653 milliárd forintra növekedett. A teljes mennyiségből a Kamatozó Kincstárjegyek 1204 milliárd, a Féléves Kincstárjegyek 34 milliárd, a Kincstári Takarékjegyek és a Kincstári Takarékjegy Plusz együttes mennyisége 370 milliárd, a Prémium Magyar Államkötvények 635 milliárd, a Bónusz Magyar Államkötvények 397 milliárd, valamint a Babakötvény teljes állománya 13 milliárd forintot tett ki.

A Prémium Euró Magyar Államkötvény állománya 2,73 milliárd euró volt április végén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik