Pénzügy

55 ezer az átlagos havi törlesztőrészletünk

devizahitelesek (Array)
devizahitelesek (Array)

Minden ötödik háztartás hiteltörlesztés alatt nyög, átlagosan havi jövedelmük negyedét, az élelmiszerre költött összeg 1,2-szeresét fordítják erre a célra. Az elmúlt év őszén átlag 55 ezer forintot vittek el a havi törlesztőrészletek - derül ki a Tárki felméréséből.

Minden ötödik háztartás (22 százalék) rendelkezik valamilyen hitellel vagy hátralékkal bank, pénzintézet, közszolgáltató, önkormányzat vagy egyéb intézmény felé. A többféle adósságot törlesztő háztartások havi jövedelmük átlagosan bő negyedét fordítják erre. Ez az élelmiszerre költött havi teljes összeg átlag 1,2-szerese, összesen 55 ezer forint.

A Tárki szerint leginkább a középgenerációhoz tartozó (30-50-es éveiben járó), közepesen iskolázott, ezen belül is inkább a szakmunkás végzettségű háztartásfők háztartásai terheltek hitellel. Az ilyen háztartások 22-28 százalékának van valamilyen törleszteni valója, és ebben a körben átlagon felül találunk olyan háztartásokat, amelyek közepesen magas, 20-60 ezer forint közötti havi összeget fordítanak erre. A roma háztartásfők háztartásai is kiemelkedően érintettek, 37 százalékuk fizet valamilyen tartozást.

A gyermekes háztartások sokkal nagyobb arányban vannak eladósodva, mint a gyermeket nem nevelők. Közülük a párok és gyerme(ke)k alkotta háztartások bő harmadának (35 százalék) van valamilyen hitele vagy egyéb tartozása.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik