Pénzügy
devizahitelesek (Array)

55 ezer az átlagos havi törlesztőrészletünk

Ember Zoltán
Ember Zoltán

újságíró. 2015. 05. 07. 13:05

Minden ötödik háztartás hiteltörlesztés alatt nyög, átlagosan havi jövedelmük negyedét, az élelmiszerre költött összeg 1,2-szeresét fordítják erre a célra. Az elmúlt év őszén átlag 55 ezer forintot vittek el a havi törlesztőrészletek - derül ki a Tárki felméréséből.

Minden ötödik háztartás (22 százalék) rendelkezik valamilyen hitellel vagy hátralékkal bank, pénzintézet, közszolgáltató, önkormányzat vagy egyéb intézmény felé. A többféle adósságot törlesztő háztartások havi jövedelmük átlagosan bő negyedét fordítják erre. Ez az élelmiszerre költött havi teljes összeg átlag 1,2-szerese, összesen 55 ezer forint.

A Tárki szerint leginkább a középgenerációhoz tartozó (30-50-es éveiben járó), közepesen iskolázott, ezen belül is inkább a szakmunkás végzettségű háztartásfők háztartásai terheltek hitellel. Az ilyen háztartások 22-28 százalékának van valamilyen törleszteni valója, és ebben a körben átlagon felül találunk olyan háztartásokat, amelyek közepesen magas, 20-60 ezer forint közötti havi összeget fordítanak erre. A roma háztartásfők háztartásai is kiemelkedően érintettek, 37 százalékuk fizet valamilyen tartozást.

A gyermekes háztartások sokkal nagyobb arányban vannak eladósodva, mint a gyermeket nem nevelők. Közülük a párok és gyerme(ke)k alkotta háztartások bő harmadának (35 százalék) van valamilyen hitele vagy egyéb tartozása.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2018. február 27.
Simonka György, a Fidesz Békés megye 4-es választókerületi, orosházi országgyûlési képviselõje beszédet mond a Linamar Hungary Zrt. beruházását bejelentõ sajtótájékoztatóján a Nemzeti Befektetési Ügynökség (Hungarian Investment Promotion Agency, HIPA) fõvárosi székházában 2018. február 27-én. A kanadai hátterû Linamar 8,64 milliárd forintos beruházásával három vidéki helyszínen összesen kétszáz új munkahelyet teremt, ebbõl 119-et Orosházán, 71-et Békéscsabán és tízet Gyöngyösön. A kormány 1,55 milliárd forint vissza nem térítendõ támogatást biztosít a részben autóipari, részben általános gépipari vállalat fejlesztéséhez.
MTI Fotó: Soós Lajos
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.