98 százalékos adó: hiába jár vissza, ül rajta a NAV

Megpróbáltuk kideríteni, miért van az, hogy az adóhatóság nem fizeti vissza az utólag jogtalannak talált, a végkielégítések után beszedett irdatlanul magas különadót. Pedig sokaknak már ott van az adófolyószámláján az összeg, és kérték is a kiutalást.
Kapcsolódó cikkek

Olvasónk kérésére kezdtünk el foglalkozni a 2010-ben bevezetett, majd több jogi fórum által elmeszelt 98 százalékos különadóval. A képtelenül magas adót a kormányváltás után eszeltek ki, kvázi azzal a céllal, hogy a leváltott előző kormány alatt dolgozó alkalmazottakat „megbüntessék”.

Alkotmányellenes pofátlanság

Ez azt jelentette, hogy a pofátlanul magasnak kikiáltott kétmillió forint feletti végkielégítések összegéből az érintettek alig láttak valamit (mindössze az összeg 2 százalékát kapták meg, a többit adóként levonták tőlük, illetve be kellett fizetniük).
Voltak, akik ebbe nem nyugodtak bele, és különböző fórumokon panaszt tettek a diszkrimináció miatt. Lett is eredménye: az Alkotmánybíróság kimondta, hogy Alaptörvénybe ütközött a különadó, és a strasburgi bírósággal együtt úgy ítélték meg, hogy azt vissza kell fizetni. A Kúria pedig tavaly nyáron kimondta, hogy ehhez önellenőrzéssel korrigálni lehet a jogsértés alapján készült adóbevallást.

Mindez megnyitotta az utat ahhoz, hogy az érintettek önellenőrzés benyújtásával, majd a kiutalás kérésével (egy 2014-es kormánydöntés alapján a személyi jövedelemadó és az egészségügyi hozzájárulás levonása után) visszakapják a pénzüket. Volt, aki már vissza is kapta az összeget, de nem kevesen vannak, akik azóta is hiába várnak.

Ott a pénz, de nem jutnak hozzá

Olvasónknak, és volt kollégáinak például már ott van egy ideje adófolyószámlájukon az összeg, azonban mégsem utalja nekik vissza a NAV.

Mint írta, már többen fordultak ügyvédhez, adószakértőhöz, de nem történik semmi. Az az érzésük ezért, hogy a NAV bármit megtehet – tette hozzá.

Hasonlót tapasztalt Ráday Mihály is, aki pár napja részletesen le is írta a Népszabadságban, milyen kálváriát járt be az elmúlt egy évben. Eddig eredménytelenül.

Megkérdeztük az adóhatóságot, és egy adószakértőt, hogy is van ez.

Nem vitatta a NAV, de nem is fizetett

Angyal Jószef okleveles adószakértő tapasztalata szerint a NAV nem vitatta az önellenőrzések jogosságát és az önellenőrzéssel visszaigényelt különadót is jóváírta az adózók adófolyószámláján.

A meglepetés azonban ezután következett. Az adóhatóság ugyanis végzéseiben a jogalkotó későbbi döntéséig felfüggesztette az adófolyószámlán lévő különadótöbblet visszafizetését és ezt tapasztalata szerint fenn is tartják, a törvénymódosításban (12/D) rögzítettek ellenére is, a fellebbezéseket pedig elutasítják.

Pedig az adótörvény szerint ha az adózónak adótartozása nincs, és bevallási kötelezettségeinek eleget tett, rendelkezhet a fennmaradó összeg visszatérítéséről – emlékeztetett.

Ő úgy látja, a NAV mindent elkövet, hogy gátolja a visszafizetéseket. Az eljárási határidőket nem tartja be, jogsértő döntésekkel jogorvoslatra kényszeríti a magánszemélyeket, a folyószámlán jóváírt összegeket nem utalja vissza. De mit mond erre a NAV?

Fotó: Kummer János

Miért nem fizetnek?

Szó szerint idemásoltuk, mit válaszoltak: „Az egyes gazdasági és pénzügyi tárgyú törvények megalkotásáról, illetve módosításáról szóló törvény tartalmazza a 98 százalékos különadó szabályait, melyek 2014. szeptember 30-i hatállyal változtak. Aki olyan jövedelmet szerzett, amelyre 98 százalékos adót kellett alkalmazni, kérelemmel fordulhat a NAV-hoz és kezdeményezheti a kötelezettség törlését, és átalányközteher megállapítását. Minderről részletesen tájékozódhat a NAV honlapján.

Azok esetében, akik hazai vagy nemzetközi jogorvoslati fórum döntése alapján kártérítésre jogosultak vagy a kártérítési jogorvoslati eljárás még folyamatban van, az ellenőrzési eljárást fel kell függeszteni a kártérítési eljárás jogerős befejezéséig vagy a jogorvoslati kérelem visszavonásáig.

A NAV eljárására a 98 százalékos különadóval kapcsolatos esetekben is az az általános szabály vonatkozik, mely szerint a közigazgatási ügyben eljáró hivatalnak az ügyhöz kapcsolódó és az eljáráshoz szükséges valamennyi adat és bizonyíték számbavételével, a körülmények gondos mérlegelésével kell döntenie. Az eljárást fel kell függeszteni akkor, ha a döntés más szerv hatáskörébe tartozó kérdés elbírálásától függ, és akkor is, ha ugyanannak a hatóságnak az adott üggyel szorosan összefüggő más hatósági döntésére is szükség van. “

Úgy éreztük, mindezzel csak arra a legfontosabb kérdésre nem kaptunk választ, hogy ha már az adófolyószámlákon van a pénz, akkor miért nem fizetik vissza.

Nincs mérlegelési lehetőségük

Angyal József okleveles adószakértő szerint is az a helyzet. Pedig mint megjegyezte, az adóhatóságnak ilyen esetekben az adótörvény alapján
nincs mérlegelési lehetősége.

A válasz első részével a NAV szerinte csak azokra tér ki, akik nem nyújtottak be önellenőrzést a törvénymódosítás hatályba lépése előtt.

A második bekezdés meg csak azokra vonatkozik, akik a Strasbourgi Emberi Jogi Bírósághoz fordultak jogorvoslatért. Olvasónk, és társai esetében nem erről van szó.

A NAV-os válasz harmadik bekezdése pedig szintén nem azokra vonatkozik, akik már a törvénymódosítás hatályba lépése előtt benyújtották az önellenőrzést – jegyezte meg.

Az okleveles adószakértő szerint így a NAV válaszában egyetlen konkrét utalás sincs azokra, akik önellenőrzéssel módosították 98 százalékos különadó-kötelezettségüket. Pedig nekik már tavaly nyáron megjelent az adófolyószámlájukon a különadótöbblet. 

Hogy miért nem utalnak, arra pedig értelmezése szerint sem adtak magyarázatot a válaszukban. Véleménye szerint a NAV-nál egyszerűen húzzák az időt.