Pénzügy

Hova tegyem a pénzemet? [x]

24.hu
24.hu

2015. 04. 23. 15:55

Az elmúlt időszak eseményei rámutattak, mennyire fontos megbízható szolgáltatót választani megtakarításaink kezeléséhez. A tőzsdei és nem tőzsdei befektetésekről Barlai Róbertet, az OTP Bank regionális Treasury Igazgatóságának ügyvezető igazgatóját kérdeztük.

Kiknek, milyen szolgáltatásokat kínál az OTP Treasury?

Az OTP Treasury egy széles ügyfélkör számára, így a magánszemélyeknek, vállalatoknak, intézményeknek kínál magas színvonalú, univerzális pénz- és tőkepiaci szolgáltatást. Ügyfeleink gyorsan és hatékonyan érhetik el a világ pénz és tőkepiacain kereskedett eszközöket. Üzletkötőink kimagasló szakmai hozzáértés mellett, gyorsan és precízen teljesítik a megbízásokat, legyen szó hazai vagy külföldi részvényről, kötvényről, devizáról vagy ezen eszközökből származtatott ügyletekről.

Az előbb említett nagyobb csoportokon belül kiknek ajánlják a treasury szolgáltatásokat?
Elsősorban azoknak, akik tudatos kockázatvállalás mellett a jelenlegi alacsony hozamkörnyezetben is tisztán szeretnék látni a kedvező befektetési lehetőségeket, illetve azoknak, akik szeretnének aktívan kereskedni a hagyományos és modern befektetési termékekkel, önálló befektetési döntésekre vágynak, de megbízható szakmai támogatást igényelnek hozzá. Kollégáim megalapozott banki szaktudása rugalmassággal és személyes ügyfélkezeléssel párosul.

opt (hirdetés, )

Hogyan mérik fel az ügyfelek és az ügyletek kockázati tényezőit?
Az OTP Treasurynél egyedi kiszolgálást biztosítunk ügyfeleink számára, az ajánlott termékek körét úgy határozzuk meg, hogy egyaránt figyelembe vesszük kockázati hajlandóságukat, vagyoni helyzetüket, de még pénzügyi ismereteiket is. Az úgynevezett kockázatkezelési stratégia alkalmazása így már az ügylet típusának kiválasztásával megkezdődik. A kockázatkezelési stratégia legtöbbször nem jelent mást, mint előregondolkodást. Egy adott pozíció megnyitása előtt érdemes lemodellezni elméletben egy lehetséges negatív szcenáriót. Azaz megvizsgáljuk, hogy kedvezőtlen körülmények bekövetkezése esetén miként változna ügyfelünk kockázat vállalási hajlandósága, mennyire lenne kezelhető az elméleti veszteség. A kockázatkezelési stratégia előnye, hogy sokkal gyorsabb és hatékonyabb döntést eredményez, amennyiben egy esetleges negatív forgatókönyv ténylegesen bekövetkezik, mintha ezzel csak a már kialakult negatív helyzetben foglalkoznánk. A stratégiához természetesen szorosan hozzátartozik egy nyereséges pozíció kockázatkezelése is. Fontos ugyanis felmérni, hogy egy ilyen esetben milyen stratégiát kövessünk, vállalunk-e további kockázatokat, vagy realizáljuk a nyereségünket.

Melyek a legnépszerűbb ügyletek?
A tőzsdén kívüli ügyletek között az azonnali és határidős devizaügyletek, devizaopciós ügyletek, vállalati kötvény és állampapír vásárlások számítanak a legnépszerűbbnek. Mind a tőzsdei, mind pedig a tőzsdén kívüli értékpapírok, fontosabb devizapárok esetében is tudunk tőkeáttételt biztosítani ügyfeleinknek. A tőzsdei ügyletek legkedveltebb eszközei a részvények és az Exchange Traded Fund-ok (ETF), amelyek gyakorlatilag tőzsdén kereskedett befektetési alapot jelentenek. Ez egy olyan befektetési alap, amelynek befektetési jegyeit a tőzsdén úgy adhatjuk-vehetjük, mint a részvényeket. A tapasztalatok azt mutatják, hogy hosszabb időtávon a legnagyobb hozamot a részvények tartásával lehetett elérni. Az OTP Treasury üzletkötői segítenek kiválasztani a legjobb befektetésnek ígérkező tőzsdén forgó vállalatokat. Az ETF-ek segítségével olyan piacok sikeréből is részesedhetnek ügyfeleink, amelyeket alapvetően csak nagy tőkével lehetne elérni.

Mennyire tekinthetők ezek a termékek kockázatosnak?
A világpiacon egyetlen befektetés sem tekinthető kockázatmentesnek. A legfontosabb, hogy a befektető tisztában legyen a vállalni kívánt befektetés kockázatával és az azon elérhető hozammal. Tehát bizonyos mértékű kockázatot szinte mindenhol szükséges vállalni. Számunkra kiemelten fontos, hogy az egyéni kockázat ismert legyen, és az erről szóló információk kövessék a piaci környezet változását. Az OTP Treasury előnye még, hogy élvezzük az OTP Bank kiemelkedően biztonságos hátterét, miközben csaknem valamennyi befektetési termék kereskedését elérhetővé tesszük ügyfeleink számára.

vissza a címlapra
  • Címkék:
  • otp

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Cegléd, 2011. augusztus 14.
A ceglédi Toldy Ferenc Kórház-Rendelőintézet.
MTI Fotó: H. Szabó Sándor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.