Pénzügy

Felesleges hamisítani az új tízezrest

forint (forint, esett a forint, gyengült a forint, deviza, árfolyam, )
forint (forint, esett a forint, gyengült a forint, deviza, árfolyam, )

Valamivel több mint négy hónapja, 2014 december elsején vehettük kezünkbe az új tízezres bankjegyet.

Bár a tízezresek harmadát már lecserélték, megjelentek az első hamisítási próbálkozások is – tudta meg a Pénzcentrum. Valamivel több mint négy hónapja, 2014 december elsején vehettük kezünkbe az új tízezres bankjegyet. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2014 és 2018 között folyamatosan újítja meg a jelenlegi bankjegysorozat címleteit, így a következő években további újratervezett, továbbfejlesztett bankjegyeket bocsát forgalomba.

A jegybank szerint előfordulnak csekély számban visszaélések, próbálkozások valamennyi címlettel kapcsolatban, nem kivétel ez alól a megújított bankjegy sem. Úgy tűnik azonban, hogy a hamisítók tartanak az új, biztonságosabb pénztől: december óta a hamisított tízezreseknek csak a 4 százaléka az új bankjegy.

Az MNB-nél úgy látják, hogy a széles körű tájékoztatásnak és a kibocsátást megelőző felkészülési időszaknak is köszönhető, hogy nincs információ arról, hogy valahol ne ismerték volna fel a fejlesztett tízezer forintos bankjegyet. Arról sem tudnak, hogy például boltban, étteremben visszautasították volna azt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik