Pénzügy

A Quaestor-károsultak fele egy éven belül lett ügyfél

Quaestor(960x640).jpg (quaestor, )
Quaestor(960x640).jpg (quaestor, )

A Quaestor-károsultak körében végzett friss felmérés szerint, 47 százalékuk egy éven belül lett ügyfél - derült ki egy online közvéleménykutatásból, amelyet a Quaestor-károsultak körében végzett az NF Optimal Kft.

A felmérés a Quaestor-károsultak véleményére volt kíváncsi. Az adatfelvétel online módon zajlott, elsősorban a Quaestor Károsultak Facebook csoportjain keresztül, 2015.03.27-03.30 között.

Arra a kérdésre, hogy miért választották a céget, 58 százalékuk azt válaszolta, hogy a biztos befektetés reményében. 52 százalékuk mondta azt, hogy jó hozamokat kínáltak. Figyelemreméltó, hogy 40 százalékuknak ismerősök ajánlották a céget, és 20 százalékuk a sok reklám hatására döntött a Quaestor mellett.

A válaszadók szerint a Quaestor csődjének két jelentős oka volt: az egyik maga a Quaestor tevékenysége, esetleges rosszhiszeműsége, a másik pedig a pénzügyi szolgáltatás felügyeletének hiányosságai.

A felmérés további érdekességei

– A Quaestor-károsultak 99 százaléka kötvénnyel rendelkezett

– 47 százalék 1 éven belül lett ügyfél

– 78 százalék mondta azt, hogy őket alacsony kockázatúnak ítélte a cég

– 47 százalék idősebb korára, nyugdíj kiegészítésre fektetett be (a 46-60+ évesek 76 százaléka mondta ezt)

– 66 százalék ingatlanvásárlásra rakott félre (18-36 évesek)

– 26 százalék azt mondta, hogy minden tőle telhetőt megtett a tájékozódás érdekében, és úgy érzi, alapos utánjárás után, megfontolt döntést hozott

– 41 százalékuknak mondta a tanácsadója, üzletkötője, hogy a Quaestor-kötvényeknek semmiféle kockázata nincs

– 57 százalékuknak mondta azt a tanácsadója, üzletkötője, hogy a BEVA garanciája kifejezetten kiterjed a Quaestor kötvényekre

– 60 százalékuknak az üzletkötő azzal indokolta a magas hozamokat, hogy a Quaestor egy nagyon sikeres cégcsoport, amely sok iparágban érdekelt

Az eredmények hitelességét támasztja alá az a számítás is, mely szerint ha a kutatásban részt vevő, 6 millió Ft alatti, illetve 6 millió Ft fölötti károsultak átlagos kötvényvagyonát megszorozzuk a hivatalosan kommunikált károsultak számával (22 264 fő – 6 millió Ft alattiak, illetve 9 568 fő – 6 millió Ft felettiek), akkor 214,7 milliárd Ft-os kötvényállományt kapunk (ami mindösszesen 2%-os eltérést jelent a kommunikált 210 milliárd Ft-hoz képest).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik