Pénzügy

Quaestor: tovább táncolnak az ügyfelek idegein

ETO Park (eto park,)
ETO Park (eto park,)

Hiába beszél a fővárosi főügyész 160 milliárdnyi lefoglalt vagyonról, hónapokig tarthat, mire kiderül, mennyivel lehet valójában számolni.

Korai arról beszélni, hogy mennyit ér a Quaestor-csoport zár alá vett vagyona, mert a megalapozott értékbecslés hónapokig is eltarthat – mondta a Nol.hu-nak Magyar Gábor ügyvéd. Hosszas eljárásra lehet számítani – mondta.

A fővárosi főügyész korábban arról beszélt, hogy 160 milliárdnyi vagyont sikerült lefoglalni, Magyar – aki számos érintett jogi képviseletét látja el az ügyben – viszont óvatosságra int. Az ingatlanok értékének becslésére is többféle módszer létezik, és azt sem könnyű meghatározni, hogy az értékpapírok, részvények, üzletrészek mekkora tényleges értéket képviselnek. Ráadásul számos kereszttulajdonlás van a cégcsoporton belül is.

Azzal, hogy a Quaestor Financial Hrurira Kft. csődvédelmet kért, az ügyfelek további lépéseket nem tehetnek, perelni, felszámolási eljárást kezdeményezni sem lehet. Ráadásul a Hrurira bevásárolta magát a Quaestor központi cégébe, így a kielégítési sorrendben az ügyfelek hátrébb kerültek. Pénzt akkor láthatnak, ha a bíróság jogerősen megállapítja a büntetőjogi felelősséget és tisztázza, hogy a zár alá vett vagyonelemek mely részei keletkeztek „bűnös” úton.

Magyar vitatta annak jogszerűségét, hogy a kormány stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítette a Quaestor-érdekeltségbe tartozó labdarúgó és sportszolgáltató kft-t, valamint az ETO Parkot, mert ezek nehezen nevezhetőek nemzetbiztonsági szempontból, vagy a lakosság ellátása miatt fontos cégeknek. Így viszont ha akarják, ezeket a cégeket pályáztatás nélkül, akár áron alul is értékesíthetik, amire megint csak a károsultak faragnak rá.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik