Pénzügy

Lecsapnak a munkakerülőkre: itt a munkanélküli-adó

Fehéroroszország elnöke aláírta azt a rendeletet, amelynek alapján bírsággal sújthatják azokat, akik hosszú ideig nem találnak munkát - írja a napi.hu.

A munkanálküli-adó bevezetése része egy sor korlátozásnak, például bizonyos ágazatokban betiltotta az alkalmazottak felmondását.

Alekszandr Lukasenko belorusz államfő a rendelkezést azzal indokolja, hogy így akarják fülön csípni az adóelkerülőket, azokat, akik az állami szektoron kívül keresnek munkát maguknak. Mivel Fehéroroszországban gyakorlatilag az egész gazdaság állami tulajdonban van, mindenki megkaphatja a magáét, aki nem valamelyik állami vállalatnál dolgozik – idézi a Moscow Times jelentését a lap.

Emellett az ország vezetése így kívánja ösztönözni a jó testi adottságokkal rendelkező állampolgárokat, hogy vegyenek részt az aktív munkában és járuljanak hozzá az állam kiadásaihoz.

Az intézkedés azokat érinti, akik egy évben legkevesebb 183 napon át munkanélküliek voltak. Kivételt képeznek, akiknek nincs ugyan állásuk, de a maguk módján mégis hozzájárulnak az állam gyarapodásához. Ilyenek az önfoglalkoztatók és a nappali tagozatos egyetemi hallgatók. Mentességet élveznek a 18 év alattiak, illetve az 55 évesnél idősebb nők, valamint a 60 éves korukat betöltött férfiak. A bírság összege 3,6 millió belorusz rubel (66,5 ezer forint).

Az elnöki rendelet ellen tiltakozóakciót indítottak civilek az interneten.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik