Pénzügy

Távozik a Magyar Nemzeti Kereskedőház vezetője

Távozik posztjáról Kerekes György, a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. (MNKH) vezérigazgatója. Az intézmény jelentős összeget kezeltetette a Quaestornál.

Az MNKH Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) egyik háttérintézménye. A tárca közlése szerint az április 1-jével távozó Kerekes György már februárban jelezte, hogy a magánszektorban kíván tovább dolgozni – írja az Origo. A vezérigazgató távozását még március 9-én egy háttérbeszélgetésen említette Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, éppen azon a napon, amikor a Quaestor visszautalta az MNKH általa államkötvényekben kezelt 3,8 milliárd forintját. “Ráadásul vélelmezhető, hogy a tranzakcióban szabálytalan elsőbbséget adtak az MNKH-nak, hiszen a szokásos tárgynap plusz két nap kifizetési idő helyett még a felszólítás napján átutalták az összeget” – olvasható a hírportál cikkében.

A KKM a lap kérdésére úgy válaszolt, Kerekes távozásának nincs köze a Quaestor-ügyhöz. A cikkben az MNKH-t rejtélyes szervezetnek nevezik, mivel az eddig 26 országban megnyitott kereskedőházakról például semmilyen adat (posta- vagy e-mail cím, telefonszám, esetleg külön honlap) nem áll rendelkezésre, így az is talányos, hogy az olyan kereskedőházakba, mint a botswanai vagy a laoszi, hogyan talál be egy Magyarországgal üzletelni kívánó helyi üzletember. A minisztérium szerint ez azért van így, mert ha az irodák listája nyilvános lenne, az “‘tálcán kínálná a lehetőséget az MNKH megkerülésére”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik