Pénzügy

Quaestor-csőd: Azok járhatnak jobban, akiknek fiktív kötvényeik vannak.

quaestor károsultak (quaestor)
quaestor károsultak (quaestor)

A BEVA ügyvezetője szerint, ha kártalanítani kell, akkor készpénzt kaphatnak a fiktív kötvényesek, a valódi kötvényeseknek viszont a Quaestorral kell meccselni. Ha az alap fizet, azt a magyar bankrendszer fizetheti meg. 

Kérdés, hogy a BEVA-nak fizetnie kell-e a Quaestor csődje után, mondta el a Befektetővédelmi Alap ügyvezető igazgatója az RTL II Magyarul Balóval című műsorában. Farkas Péter szerint a jogi szabályozás csak különböző esetekre létezik, ezért kértek ők is külső segítséget, hogy eldönthessék, most kell-e fizetniük. 

Nincs elég pénz

Farkas szerint a BEVA-nak kell majd vállalnia végül a döntést, hogy fizetnek-e. Az MNB, vagy a politika nyomása nem számíthat. Körülbelül egy hét, mire ezt eldöntik. Ha fizetnek, akkor pénzt kell szerezniük, mert a BEVA mostani vagyona körülbelül 14,5 milliárd forint, de már a Buda-Cash bedőlése utáni kártalanításra is minimum 17 milliárd forintot kell kifizetni. Ezután pedig ezt a hitelt vissza is kell fizetni, amit a tagok, bankok és brókercégek fognak kifizetni. Az ő mostani tagíjuk a nyolc-tízszeresére is nőhet.

 

Farkas szerint majdnem biztos, hogy ha kártalanítani kell, azok fognak jobban járni, akiknek fiktív kötvényeik vannak. Akiknek valódi kötvényeik vannak, azok a Quaestor Financial Hrurirával állnak szemben, rajtuk kell érvényesíteni a követeléseiket. Ha viszon fiktív a kötvény, akkor azt gyakorlatilag készpénzben kapnák meg, hiszen a Quaestornál nem létezik rájuk a fedezet.

Nem létezik papír

Farkas Péter azt is elmondta, hogy a Quaestor értékpapírjai dematerializált papírok, ezért fizikai formában nem léteznek. Nincsenek kinyomtatva, csak számítógépes jelek. A papír akkor fiktív, ha ugyanennek a jelnek nem létezik a párja a KELER-nél, a központi értéktárnál. Valójában ők bocsátják ki ezeket a papírokat. Ugyanannyi kötvénynek kell léteznie a két cégnél. Ha nem létezik, akkor a Quaestor a jogi lépések végigjárása nélkül bocsátott ki papírokat. 

A PSZÁF pár éve még azt írta a Quaestor kötvényeseinek, hogy a BEVA akkor fizet, ha az értékpapírszámla-vezető megy csődbe, akkor nem, ha a kibocsátó cég. Csak hogy a itt állítólag a kibocsátó cég, a Quaestor Financial Hrurira jelentett öncsődöt (valójában még mindig nem), a számlavezető Quaestor Értékpapírnál csak felügyelőbiztos vezeti a céget. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik