Pénzügy

Brókerbotrány: Példátlan szigort ígért Rogán

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2015. 03. 23. 10:48

A Fidesz frakcióvezetője az állami tévé, majd a rádió reggeli műsorában azt mondta, nem engedik elmenekülni a felelősöket, példátlanul szigorú lesz a törvényjavaslatuk.

Korábban a témában:

Nem engedjük a felelősöket elmenekülni és a vagyont kimenteni – jelentette ki Rogán Antal, a Buda-Cash-, illetve a Questor-ügy kapcsán. A cégvezetők a jövőben magánvagyonukkal is felelnének a mostani brókerbotrányhoz hasonló ügyekben. A Fidesz törvényjavaslata kétféle vagyonzárolást ír majd elő, a bíróságnak kötelezően dönteni kell arról, azt elrendeli-e vagy sem. Az egyik a cégcsoportokban érintett teljes vagyon, a másik a tulajdonosok és vezetők magánvagyona. Azoknak a vezetőknek, tulajdonosoknak a vagyonát is zárolnák, akik a csalások előkészítésében részt vehettek. Ez vonatkozik a céget jegyző vezetőkre, a csalások óta eltelt időszakban meghatározó tulajdonosokra, az igazgatótanács tagjaira, a felügyelőbizottság tagjaira és a könyvvizsgálókra is. 

Rogán azt mondta: szeretnék, ha a vagyonokat már a bűnvádi eljárás előtt zárolni lehetne, mivel a tapasztalatok szerint eddig volt a mód a vagyonok kimenekítésére. A Fidesz frakcióvezetője kitért arra is, hogy egy olyan passzust is betesznek a javaslatba, amelyet a már folyamatban lévő ügyekre is alkalmazni lehet. Szerinte azokat a szerződéseket is felül kell vizsgálni, amelyek a csalássorozat kirobbanása és feltárása óta köttettek akár magánvagyon, akár céges vagyon tekintetében. Ha nagyobb vagyontárgy nem a megfelelő értéken, vagy akár ingyen került át valamelyik családtag nevére, akkor azt a szerződést a bíróság jó eséllyel meg fogja semmisíteni, és a vagyontárgy tekintetében ugyanúgy a zár alá vételt fogja kezdeményezni – tette hozzá a frakcióvezető.

Rogán Antal hétfő délutánra ígérte a törvényjavaslat benyújtását a parlamentnek. Holnap a gazdasági bizottság tárgysorozatba veszi, a csütörtöki házbizottsági ülésen pedig az ellenzék támogatását kérik. Ezt a törvényt úgy lehet gyorsan elfogadni, ha az országgyűlés a március 30-31-i ülésén dönteni tud. Ehhez viszont házszabálytól való eltérés kell, amihez a parlamenti képviselők négyötödének a támogatása szükséges – magyarázta a Fidesz frakcióvezetője, reményét fejezve ki, nem lesz olyan ellenzéki képviselő, aki a „csaló brókerek oldalára áll”.

 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Beregszász, 2015. március 19.  
Vásárló fizet az egyik élelmiszer áruházban a kárpátaljai Beregszászon, a Bohdana Hmelnickoho utcában 2015. március 18-án. Ukrajnában a nemzeti valuta leértékelődése miatt leginkább az alapvető élelmiszerek drágultak, a hrivnya értékének ingadozása miatt egy napon belül is változnak az árak.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.