Pénzügy

Piramisjáték-szerű csalás a Buda-Cash-nél?

buda cash (buda cash)
buda cash (buda cash)

100 milliárd forintos kár, évtizedes csalássorozat, zárolt ügyfélvagyon. Még nincs bizonyítva semmi, de a gyanú erős.

Fontosabb részletek

– A Buda-Cash-t évtizedes csalássorozattal vádolja az MNB
– A jegybank felügyeleti biztosokat küldött ki a céghez, az ügyfelek számláit zárolták
– A kár 100 milliárdos nagyságrendű is lehet
– A jegybank piramisjáték-szerű csalássorozatot gyanít, az ügyben büntetőfeljelentést tett
– A BC tulajdonosainak érdekeltségébe tartozó DRB bankcsoport vizsgálata után lett gyanús az egész cégcsoport

A jegybank kedden reggel felügyeleti biztosokat rendelt ki, és azonnali hatállyal felfüggesztette a Buda-Cash Brókerház működési engedélyét. Az ügyfelek értékpapírszámláit is zárolták, amíg a vizsgálat tart, biztonsági okokból – közölte az MNB.

Az ügy kapcsán bűncselekmény gyanúja is felmerült, ezért az MNB büntető feljelentést tett az illetékes rendőr-főkapitányságnál. Tegnap este a rendőrség is razziázott a brókerház Ménesi úti főhadiszállásán. A rendőrök lezárták az épületet, és senkit nem engedtek be, illetve ki, amíg a nyomozati cselekmény tartott.

Az MNB szerint a BC adatszolgáltatása az elmúlt másfél évtizedben nem a valós helyzetet tükrözték, főként ezért indult az eljárás. Korábban elterjedt, hogy a svájci frank erősödése állhat a háttérben. A BC saját bevallása szerint ügyfelei akár 8 milliárd forintot is bukhattak a svácji frank váratlan erősödésén – írta az Index. A lap szerint a bajokat a BC jelezte az MNB-nek, és a hírek szerint a cég már tett is lépéseket a rendezésre.

Az MNB sajtótájékoztatóján az MTI tudósításában ugyanakkor elhangzott: a gyanú szerint a BC több mint 10 milliárdot bukhatott, és nem kizárt, hogy az ügyfelek pénzéből kárpótolták magukat. Az MNB szerint a Buda-Cash-nél nem tudnak elszámolni az ügyfelek pénzével és értékpapírjaival, így erős a gyanú, hogy összevissza pénzelték az ügyfeleket egymás pénzéből. Ha nem biztosak az adatok nagyjából 15 éve, akkor egyelőre semmi biztosat nem lehet mondani – mondta Windisch László MNB-alelnök.

Mi lesz az ügyfelek pénzével?

A Buda-Cash tulajdonosi körének érdekeltségi körében lévő DRB-bankcsoport is nagy bajban van. Tulajdonképpen az ő ellenőrzésük során feltárt gyanús értékpapírügyletek is vezettek a Buda-Cash-hez. Windisch szerint a DRB-csoport másik ellenőrzésénél annyi gyanús ügyet találtak, hogy most vált időszerűvé a tulajdonosok összes érintett nagy pénzügyi vállakozásának lekapcsolása is.

Ezek a következők:

– BRB BUDA Regionális Bank
– DRB Dél-Dunántúli Regionális Bank
– Dél-Dunántúli Takarék Bank
– ÉRB Észak-magyarországi Regionális Bank

Bár ötévente van átfogó vizsgálat, a legutóbbi 2010-es vizsgálat sehol nem tárt fel problémákat. A mostani tényfeltárás sikeressége a felügyelet új integrált eszköztárának köszönhető – közölte az MNB.

Az ügyfelek vagyonát zárolták, a felügyeleti biztosok vették át az irányítást BC-nél. A szigorú eljárás, amely az erős gyanú miatt indult, fél évig is eltarthat, eddig nem juthatnak a pénzükhöz a befektetők.

A DRB betéteseit majd az OBA biztosítja, de egyelőre maximum egymillió forintot vehetnek ki a betétjükből az ügyfelek az MNB határozata alapján.

A Buda-Cash ügyfelei pedig a Beva (Befektetővédelmi Alap) segítségében bízhatnak. Őket majd maximum 20 ezer euróig, azaz nagyjából 6 millió forintig kártalanítják, de egyelőre nem férhetnek hozzá az eszközeikhez.

A Buda-Cash Brókerház Zrt. épülete
Fotó: Sallmayer Gábor

A Buda-Cash-ről

A Buda-Cash Brókerházat 1995-ben alapították, azóta tagja a Budapesti Értéktőzsdének. A Ménesi úton a csoporthoz tartozó több cégnek is székhelye van: többek között itt székel a Buda-Cash Brókerház Zrt., a Buda-Cash Vagyonkezelő Zrt. és a BC 2000 Pénzügyi és Tanácsadó Kft.

A Buda-Cash Brókerház a legfrissebb, 2013-as éves beszámoló szerint befektetési szolgáltatási tevékenységből 2,8 milliárd forintos eredményt és 584 millió forintos adózott eredményt ért el. Mindkettő a harmadik legnagyobb szám a hazai brókercégek körében. A társaság 2013 végén 2,7 milliárdos saját tőkével rendelkezett.

A Buda-Cash Zrt. az azonnali részvényszekcióban meghatározó piaci részesedéssel bírt, a BÉT által közölt duplikált forgalma tavaly közel 150 milliárd forintra rúgott. A határidős részvényszekcióban egyértelműen ők voltak a legnagyobb brókercég, a kötések értéke 270 milliárd forint volt 2014-ben, míg a sorban következő Erste 258 milliárd forint értékben kötött.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik